Denník N

Nebol to vraj darček pre Putina. Nobelovkou ocenili aktivistov z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny

Držiteľmi Nobelovej ceny za mier sú bieloruský aktivista Ales Biaľacki, ruská nezisková organizácia Memorial a ukrajinské Centrum pre občianske slobody. Foto - nobelprize.org
Držiteľmi Nobelovej ceny za mier sú bieloruský aktivista Ales Biaľacki, ruská nezisková organizácia Memorial a ukrajinské Centrum pre občianske slobody. Foto – nobelprize.org

Víťazmi tohtoročnej Nobelovej ceny za mier sa stali bieloruský aktivista za ľudské práva Ales Biaľacki, ukrajinské Centrum pre občianske slobody a ruská organizácia Memorial, ktorá mapuje obete komunistického režimu v Sovietskom zväze.

V deň oznámenia tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier oslavoval Vladimir Putin svoje 70. narodeniny. Na tlačovej konferencii preto položila novinárka otázku, či sú ceny pre aktivistov za ľudské práva z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny „narodeninovým darom“ pre ruského prezidenta.

„Táto cena nie je učená prezidentovi Putinovi, nie je určená k jeho narodeninám, ani v žiadnom inom zmysle,“ odpovedala na otázku predsedníčka výboru Berit Reiss-Andersen.

„Pozornosť, ktorú na seba pán Putin pritiahol a ktorá je v tejto súvislosti relevantná, je spôsob, akým potláča občiansku spoločnosť a obhajcov ľudských práv. A práve na to by sme sa chceli touto cenou zamerať. Vždy udeľujeme cenu za niečo a nie proti niekomu,“ dodala.

Biaľacki si cenu zrejme nevyzdvihne

Dôležitejšie ako 70. narodeniny Vladimira Putina sú v kontexte Nobelových cien za mier narodeniny bieloruského právnika a ľudskoprávneho aktivistu Alesa Biaľackého.

Režim Alexandra Lukašenka ho väzní už druhýkrát, v roku 2012 strávil vo väzení svoje 50. narodeniny a nedávno aj 60.

Biaľacki založil organizáciu Viasna (v preklade Jar) v roku 1996, keď sa v Bielorusku odohrávali masové prodemokratické protesty. Viasna pomáhala zadržaným protestujúcim a ich rodinám. Neskôr sa stavala proti pritvrdzovaniu Lukašenkovho režimu, ktorý vládne v krajine už od roku 1994.

Biaľacki bol prvýkrát uväznený v roku 2011 za daňový únik. Keď jeho aj niekoľko ďalších aktivistov prepustili v roku 2014, varoval, že režim v Bielorusku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Nobelove ceny

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie