Denník N

Pred Smerom niet záchrany

Preferenciám Smeru doma zatiaľ nemá čo ublížiť a kríza vo svete mu pomáha.

Očakávaný triumf Smeru v marcových voľbách môže zmeniť jediná vec – zistenie, že sa prieskumy verejnej mienky fatálne mýlia. Nič iné Slovensko pred ďalšími rokmi vládnutia tejto strany nezachráni.

Iste, optimisti môžu do poslednej chvíle dúfať, že Smeru zlomí krk nejaká veľká, ale naozaj veľká kauza. Muselo by to však byť niečo dnes nepredstaviteľne vážne, pretože v prípade tejto strany zjavne priama úmera medzi množstvom a veľkosťou škandálov a jej preferenciami neexistuje. Práve naopak, v poslednom čase jej voliči pred nekradnutím uprednostňujú celkom iné kvality.

Až sa zdá, že po každej správe o ďalších vládou premrhaných miliónoch, Smeru o nejaké to promile stúpne podpora. Ak teda Igor Matovič rýchlo nedokáže, že má Robert Fico na Belize obrovské majetky alebo čosi podobne spektakulárne, na kauzu sa radšej nespoliehajte.

Čo opozícia, mohla by pomôcť ona so svojím programom? Na resuscitáciu dostala štyri roky, ktoré premrhala a stále je v štádiu klinickej smrti. Poniektorí jej predstavitelia sa s obľubou tvária urazene, keď im vyčítajú neschopnosť, ale lepšie slovo na svoje správanie v posledných rokoch akosi nenašli.

Ku cti väčšine slúži aspoň to, že sa s premiérom nepredháňajú v zneužívaní terorizmu a utečeneckej krízy, ale ani sa mu nesnažia výraznejšie oponovať. Tu teda body nezískajú, ale čo iné témy? Ak ani pri nich doteraz neprišli na účinnú stratégiu proti Smeru, musel by sa stať zázrak, aby to dokázali za posledné tri predvolebné mesiace.

Čo teda zostáva? Pokúsiť sa po voľbách čo najviac minimalizovať budúce škody a ďalšie štyri roky vlády Roberta Fica využiť tak, aby boli naozaj posledné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie