Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Milión ľudí na Slovensku si za posledný rok muselo vypočuť sexistické poznámky

Foto – Pixabay/surdumihail
Foto – Pixabay/surdumihail

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

dnes si budete môcť prečítať o tom, že hnutie Metoo má päť rokov, ale u nás nie je čo oslavovať, o právničke, ktorá začínala v krízovom centre pre obete znásilnenia a dnes ich ničí na súdoch, ale aj o tom, prečo by sa sociálna politika nemala tvoriť podľa rozprávky, a čakajú vás aj tipy na zaujímavý rozhovor s mladou lekárkou a seriál o kultúrnej vojne, ktorú zvádza Amerika už 50 rokov.

Ešte predtým by som chcela upozorniť na unikátny projekt v Dobšinej a na jeho problémy.

Podrobnosti nájdete v článku kolegu Daniela Vraždu, stručne len spomeniem, že projekt dvoch učiteliek, ktoré pomáhajú deťom z marginalizovaného prostredia uspieť v škole, čo je prvý predpoklad na to, aby sa im lepšie ako ich rodičom darilo aj v ďalšom živote, zostane vinou byrokracie bez financií.

Jednoducho rómske terénne asistentky nespĺňajú podmienku stredoškolského vzdelania. Svoj „terén“ však poznajú lepšie ako ktorýkoľvek stredoškolák z majority.

Vedia tiež, čo môžu očakávať, v akých pomeroch budú pracovať a ako najlepšie usmerniť ľudí, ktorí tápu v základných zručnostiach.

Verím, že sa tento projekt podarí zachrániť. V kolegovom článku je vysvetlené, ako sa tomu dá pomôcť.


Téma týždňa: Päť rokov Metoo, ktoré u nás nebolo

Pred piatimi rokmi vzniklo hnutie Metoo a v západných médiách, hlavne amerických, sa diskutuje, čo sa mu podarilo a čo nie, a hlavne ako zmenilo spoločnosť, vzťahy medzi mužmi a ženami aj celkové nazeranie na to, čo je a čo už nie je primerané a prečo to tak je.

Ako píše Euronews, v Európe malo rôzny úspech. Napríklad v Taliansku a vo Francúzsku ho považovali za „americkú vec“ a prejav tamojšej prudérnosti.

To je však úplné nepochopenie konceptu Metoo. Toto hnutie nevolá po zákaze flirtovania či frivolnosti, ale po tom, aby si muži aj ženy uvedomili, že sa má odohrávať v atmosfére, ktorá je príjemná zúčastneným stranám, kde nedochádza k zneužívaniu moci a postavenia a kde má každý právo jasne a bez konzekvencií určiť si hranice, za ktoré už nechce ísť.

Ako správne pripomína Euronews, vo východnej Európe malo Metoo ešte menší ohlas ako v Taliansku či vo Francúzsku. Slovensko je toho žiarivým príkladom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pod slnkom Jany Shemesh

Sexuálne zneužívanie

Silné ženy

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie