Denník N

Šéf Bellingcatu: Do roka budeme mať protivojnový Kremeľ. Z Putina je klaun, stále sa však môže pokúsiť o šialený ťah

Christo Grozev. Foto N - Vladimír Šimíček
Christo Grozev. Foto N – Vladimír Šimíček

Ak niekto zosadí Putina, budú tu dve možnosti. Taktický jadrový útok Ruska by sa podľa investigatívca Christa Grozeva mohol týkať nielen Ukrajiny, ale aj infraštruktúry NATO.

„Vojna proti Ukrajine bude určite dlhšia ako zima. Obávam sa, že sa skončí náhle bláznivou agresiou zhora z Kremľa – nukleárnym útokom, alebo chemickým útokom, či masívnym použitím striel. Každá taká eskalácia ju však nakoniec ukončí,“ myslí si šéf investigatívnej organizácie Bellingcat Christo Grozev.

Vo veľkom rozhovore sa rozprávame:

  • prečo si myslí, že Putin sa neudrží pri moci viac ako rok;
  • či Putin verí svojim konšpiráciám o jeho paralelnom svete;
  • o dvoch možných scenároch, v ktorých sa aj ten najhorší nakoniec skončí dobre;
  • o zdecimovanej ruskej špionáži v Európe;
  • ako vyzerá pomoc západných tajných služieb Ukrajine;

Keď sme sa rozprávali v marci, hovorili ste, že Putin skončil. Prebehlo už viac ako sedem mesiacov vojny proti Ukrajine a Putin je stále v Kremli. 

Putin skončil. Na jar som predpovedal, že to, čo zničí Putina, nebudú nahnevaní protivojnoví občania, ale tá časť populácie, ktorá je za vojnu a ktorej bolo sľúbené víťazstvo vo vojne bez veľkých strát. Bola to súčasť spoločenskej dohody, ktorej pointa bola v tom, že nebudú zasahovať do politiky alebo volieb a Putin im zabezpečí bezpečie a stabilitu. Putinovi sa darilo vojnu proti Ukrajine viesť tak, aby sa straty nedotýkali veľkých miest ako Petrohrad a Moskva. Väčšina obetí medzi vojakmi sú z etnických menšín a malých miest. Lenže teraz sa dostavila skutočná cena vojny v podobe čiastočnej mobilizácie. Trvalo to však dlhšie, ako som očakával.

Horšie ako Putin: o čo ide provojnovej lobby v Rusku

Stráca Putin podporu na oboch stranách? 

Vidím, že Kremeľ ju stráca na obidvoch stranách – nielen v protivojnovej lobby. Vidíme veľmi hlasnú provojnovú lobby, ktorá dáva otvorene najavo, že zbabral celú vojnu, čo spôsobuje štiepenie na pravej strane. Vojnová lobby má svojich vlastných hrdinov, ktorí otvorene kritizujú už nielen ľudí okolo Putina, ale aj jeho osobne. Ostala mu tiež oveľa menšia skupina aktívnych podporovateľov. Už sú to väčšinou len starší ľudia, ktorých sa mobilizácia netýka osobne a necítia vojnu na vlastnej koži. Putinov projekt sa skončil, pretože porušil základné pravidlo spoločenskej dohody. Prehráva.

Objavilo sa viacero videí z mobilizácie, na ktorých vidno, v akom extrémne zlom stave je ruská vojenská infraštruktúra. Neprekvapilo vás to?

Nie som prekvapený, pretože predtým ako sa vojna začala, sme dostali informácie z veľmi dobrých zdrojov, že armáda je v príšernom stave. Putin si pred tým zatváral oči. Na začiatku sme pritom videli aj veľmi kvalitné súčasti ruskej armády, akou bola výsadková brigáda a súkromná armáda wagnerovcov. Všetko ostatné bolo chaotické. Lenže aj tie elitné časti armády stratili množstvo svojich ľudí. Výsadkári boli zdecimovaní v prvých týždňoch na letisku v Hostomeli, pretože mali veľmi zlé spravodajské informácie. A wagnerovci čelili takým ťažkým stratám, že zháňajú ľudí v ruských väzniciach a lanária ľudí na bilbordoch. Aj preto ma neprekvapilo, že to s mobilizáciou išlo tak zle. Putin sa navyše snažil oddialiť mobilizáciu čo najviac, avšak bol pod veľkým tlakom, aby priniesol nejaké výsledky. Urobil to všetko narýchlo a bez poriadnej prípravy. Podľa viacerých zdrojov v FSB ani v tejto tajnej službe týždeň pred tým netušili, že sa rozbehne. Je to kompletný chaos, no je dôležité vedieť, že tento chaos využijú ľudia, ktorí lobujú za vojnu a kritizujú ruské ministerstvo obrany, a chcú, aby bol Šojgu vymenený za niekoho iného.

Kto sú hlavné postavy provojnovej scény? Je to Kadyrov a Prigožin? 

Oni sú súčasťou jednej koalície, ale sú len jej tvárou. Od začiatku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie