Denník N

Podniky v centre Bratislavy ešte zostanú v noci otvorené, politici sa zľakli

Hluční hostia nočných podnikov znervózňujú domácich. Ilustračné foto – TASR/AP
Hluční hostia nočných podnikov znervózňujú domácich. Ilustračné foto – TASR/AP

O nových prevádzkových hodinách budú v bratislavskom Starom Meste rozhodovať až po parlamentných voľbách. Hluk najmä zo starých domov nezastavíte, vraví hudobník a architekt.

Radnica bratislavského Starého Mesta už dávno nebola taká preplnená. Odporcovia návrhu na skrátenie otváracích hodín veľkého počtu nočných podnikov cez týždeň na desiatu hodinu tam prišli na protest. 

Majitelia barov a podnikov nesúhlasia s novou zonáciou Starého Mesta. V menej prísnych zónach by napríklad diskotéky museli vypnúť hudbu už o polnoci.

„Toto je jediná vec, ktorá sa zmenila oproti komunizmu, a aj to chcú rušiť,“ ozývali sa nespokojné hlasy majiteľov barov.

Návrh starostu Radoslava Števčíka (nezávislý s podporou Smeru) vyvolal vášne. Prišli aj Staromešťania, ktorí nad takýmito prevádzkami bývajú a chcú sa v noci vyspať. Aj na Facebooku vznikli dve veľké skupiny: ľudia, ktorí centrum Bratislavy považujú aj za centrum zábavy, a ľudia, ktorí tam chcú pokojne bývať.

Hudobník a architekt: Nemôžete to nariadiť zhora

Starosta napokon pristúpil k tomu, že nechá vytvoriť päťčlennú komisiu zloženú z majiteľov prevádzok, ktorí budú zbierať návrhy a následne budú problém riešiť s mestom.

„Takéto opatrenie je v poriadku, ale nedá sa robiť zvrchu, musia byť zapojené všetky strany, hovorí architekt a spevák kapely Korben Dallas Juraj Benetin. Donedávna Benetin býval v Starom Meste a jeho kapela zároveň v centre hráva. V iných mestách je niečo podobné, ale vždy sa to nejako obchádza,“ hovorí Benetin.

Ako hudobník má s podobným nariadením skúsenosť z Londýna. Keď raz s kapelou hrali v klube, ktorý sa nachádza v pokojovej zóne, tak bol celý čas pri zvukárovi položený merač hluku. Po tom, ako tretíkrát prekročili na zvukovej skúške povolenú hlasitosť, prístroj vypol elektrinu. Následne ju museli nanovo prísť zapojiť úrady.

Staré domy hluk nezastavia

Ako architekt a urbanista si Benetin nevie predstaviť vhodné riešenie. „S hlukom sa veľa urobiť nedá, pri novostavbách môžu mať kluby dve steny a medzi nimi vzduchovú medzeru, no pri starých domoch už nie,“ hovorí. Ešte dodáva, že basové tóny majú dĺžky, ktoré prejdú aj cez steny, takže hluku sa zabraňuje naozaj veľmi ťažko.

Dohoda však bude náročná, čo bolo vidno aj na proteste na radnici.

Jedna obyvateľka tvrdila, že aj napriek dohode s majiteľom krčmy nikdy nie je zavretá načas a hrozba 30-eurovej pokuty od mestskej hliadky ju k tomu ani neprinúti. Majitelia barov sa zasa ohradzovali, že ide o ich živobytie.

Starosta spoločne s vicestarostom hovoria, že situáciu treba riešiť, pretože platné nariadenie je v rozpore so zákonom a dáva priestor na korupciu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nočný život v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie