Denník N

Týždeň v zdraví: Čo má hormón lásky so zotavovaním po infarkte? Sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa? Ako sa starať o pleť?

Foto - Jump Story
Foto – Jump Story

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • akým spôsobom môže oxytocín pomôcť zotavovaniu srdca po infarkte;
  • do akej miery je pravdivé, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa;
  • prečo je starostlivosť o pleť dôležitá aj zo zdravotného pohľadu.

Zotavovaniu po infarkte môže pomôcť hormón lásky

Každý človek, ktorý prežije infarkt, vie, ako by mal pristupovať k svojmu srdcu, kardiovaskulárnemu systému, zdraviu a životnému štýlu tak, aby opäť neskončil na koronárke. Vysvetlia mu to kardiológovia a je už naozaj len na ňom, aby v prvom rade dodržiaval liečbu po infarkte a riadil sa odporúčaniami týkajúcimi sa úprav životného štýlu.

Pravidlá zotavovania sa po infarkte a ďalšieho zdravého – v rámci možností – života sú teda dané a jasné. Mnohí sa hádam budú čudovať, že po infarkte sú dôležité aj kvalitné vzťahy. Je to vlastne logické a mohlo by sa zdať, že americkí vedci zrejme neobjavili ďalšiu Ameriku. Veď ak má človek zotavujúci sa po akomkoľvek život ohrozujúcom stave či ochorení okrem medicínskej podpory aj podporujúce rodinné či sociálne zázemie, určite sa mu bude zotavovať a žiť ľahšie.

Poďme najprv na varovné a odstrašujúce štatistiky:

  • kardiovaskulárne ochorenia vrátane infarktu myokardu sú dnes

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie