Denník N

Deti nemôžu pretekať, aj keď on po tom túžil. Najlepší triatlonista sveta rozpráva, prečo sú Nóri takí úspešní športovci

Gustav Iden. Foto – AP
Gustav Iden. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

na Havaji sa v nedeľu konali majstrovstvá sveta v dlhom triatlone a takzvaný Ironman priniesol okrem výnimočných výkonov aj niekoľko zaujímavých zistení.

Potvrdilo sa, ako triatlon napreduje a že aj v období pandémie zaznamenal výrazný vzostup.

Progres je viditeľný v mnohých krajinách, no najvýraznejšie ho reprezentuje Nórsko. Medzi mužmi zvíťazil Gustav Iden, jeho krajan, aktuálny olympijský víťaz Kristian Blumenfeld, skončil tretí.

Idenovi k triumfu pomohol rekordne rýchly maratón, ktorý po 3860 metroch plávania a 180 kilometroch na bicykli zabehol za 2 hodiny a 36 minút. To všetko pri teplote 34 stupňov Celzia, pri vysokej vlhkosti a vetre.

Športový svet sa tak opäť pýta, ako je možné, že päťmiliónová severská krajina dosahuje také výrazné výsledky. K tradične silným zimným športom sa pridala atletika, vo futbale exceluje Erling Haaland, pribúdajú kvalitní cyklisti a v poslednom desaťročí aj elitní triatlonisti.

Na nórsku dominanciu sa pýtali aj Gustava Idena a z jeho odpovede vyplýva aj to, že dobré športové výsledky zďaleka nie sú len o športe. „Ak v iných krajinách nedostanete jednu výplatu, už ste takmer človekom bez domova. Ale v Nórsku, ak sa snažíte, človekom bez domova sa nikdy nestanete,“ povedal čerstvý majster sveta.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Mnoho športovcov sa dostane k triatlonu tak, že sa najprv individuálne venujú buď plávaniu, cyklistike, alebo behu, k čomu následne pridajú ďalšie dva športy. V takýchto prípadoch platí, že najväčšiu výhodu majú tí, ktorí v detstve začínali s plávaním. Ide o šport, ktorý sa vo vyššom veku ťažšie osvojuje, napríklad aj preto, akú dôležitú úlohu v ňom zohráva správna technika.

Príkladom úspešného plavca, z ktorého sa stal výborný triatlonista, je aj slovenský reprezentant Richard Varga. Naopak, mnohí kvalitní vytrvalci – bežci či cyklisti – sa v triatlone nepresadia, keďže stratu pri plávaní už nedokážu dobehnúť.

Existujú však aj výnimky a Nór Gustav Iden je jednou z nich.

Plávaniu sa začal seriózne venovať až ako 14-ročný a tréner Arild Tveiten hovorí, že si pri opise jeho plaveckých schopností musí dávať pozor, aby sa vyjadril diplomaticky. „Vo vode mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie