Denník N

Yvonne Kálmán: Nacisti zobrali otcovi rodinu, ale aj radosť a chuť žiť

Emmerich Kálmán s rodinou. Foto - archív Y. K.
Emmerich Kálmán s rodinou. Foto – archív Y. K.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

O tom, či je človek šťastný, nerozhoduje množstvo peňazí, sláva ani popularita. Dôkazom toho je aj osud Yvonne Kálmán, jedinej žijúcej dcéry hudobného skladateľa židovského pôvodu Emmericha Kálmána, ktorá sa posledné desaťročia venuje opatere otcovho hudobného dedičstva.

Skladateľ, ktorého preslávili najmä operety, bol pred druhou svetovou vojnou jedným z najslávnejších a najbohatších umelcov vo Viedni. Jeho diela sa hrali vo všetkých hudobných divadlách po svete a o jeho služby mal záujem aj Adolf Hitler. Kálmán však s manželkou a tromi deťmi utiekol pred nacizmom do Spojených štátov. Väčšina rodiny vrátane jeho dvoch sestier cez vojnu zahynula v nacistických koncentračných táboroch.

Yvonne Kálmán v rozhovore opisuje, aký bol jej otec, ako si jej rodina zvykala na život v Amerike, prečo musela v dospelosti absolvovať psychoterapiu a prečo dnes chodí radšej do Bratislavy než do Viedne.

Odkiaľ pochádzali vaši rodičia?

Moja mama bola pôvodom z Ruska. Pochádzala z Permu a volala sa Maria Mendelsohn, no otcovi sa predstavila ako Vera Nataša Makinská. Bola Židovka. Otec sa narodil v maďarskom Siófoku pri Balatone. Aj on pochádzal zo židovskej rodiny, jeho pôvodné priezvisko bolo Koppstein. Do Viedne prišiel ako veľký hudobný talent, pôvodne chcel byť koncertným klaviristom. Ochorel však na artritídu a s klavírom bol koniec. A tak sa začal venovať komponovaniu.

Kde a ako sa zoznámili?

Bolo to niekedy v roku 1928 vo Viedni. Mama tam bývala na dievčenskom internáte a na môjho otca, vtedy už slávneho skladateľa, chodievala čakať do známeho hotela Sacher, kde mal apartmán a často sa tam zdržiaval. Chcela sa s ním zoznámiť. Túžila sa stať herečkou a myslela si, že vďaka nemu sa jej to podarí ľahšie.

Bola od neho o 25 rokov mladšia, bola krásna a hlavne nesmierne cieľavedomá. Raz sa stretli pri hotelovej šatni a otec jej ako galantný muž pomohol do kabáta. Ona mu pri tej príležitosti povedala, že by chcela spievať v jeho operete. Jeho to síce najprv zaskočilo, no nakoniec ju skutočne angažoval. Ich vzťah sa vyvíjal rýchlo a o pár mesiacov sa stala jeho druhou manželkou (Kálmán bol v tom čase vdovec – pozn. red.).

Vy ste sa narodili v roku 1936 ako najmladšie z troch detí ešte vo Viedni, ale po anexii Rakúska nacistickým Nemeckom v roku 1938 vaša rodina ušla do Paríža. Prečo?

Do Paríža sme odišli, pretože situácia židovskej menšiny vo Viedni sa zhoršovala a otec sa bál o našu bezpečnosť. V roku 1940 za ním prišiel do Paríža neznámy muž, ktorý sa predstavil ako Hitlerov emisár. Povedal mu, že Führer miluje jeho hudbu a želá si,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie