Denník N

Volajú ho generál Armageddon. Nový veliteľ Rusov na Ukrajine dal strieľať aj na demonštrantov v Moskve

Prezident Vladimir Putin dal Surovikinovi ku koncu roku 2017 vyznamenania Hrdina Ruska za boje v Sýrii. Foto - TASR/AP
Prezident Vladimir Putin dal Surovikinovi ku koncu roku 2017 vyznamenania Hrdina Ruska za boje v Sýrii. Foto – TASR/AP

Sergej Surovikin podľa zdrojov Meduzy podporuje ruské masívne raketové útoky na civilné ciele a infraštruktúru na Ukrajine.

Britský expert na Rusko Mark Galeotti o ňom napísal, že je jeden z najlepších ruských vojenských dôstojníkov svojej generácie. Má povesť človeka, ktorý vie vyriešiť problémy.

Kolegovia ho podľa provládnej Komsomolskej Pravdy volajú „generál Armagedon“, pretože myslí nekonvenčne a je tvrdý.

Armádny generál Sergej Surovikin, ktorý sa stal veliteľom ruských vojsk na Ukrajine, má zároveň aj povesť brutálneho, tvrdého a neľútostného veliteľa. Ako voči ruským nepriateľom, civilistom, tak aj voči vlastným podriadeným.

Ukázal to už vo vojne v Čečensku či v Sýrii, kde velil ruským jednotkám počas bombardovania Aleppa.

„Jediný talent nového veliteľa Putinovej armády generála Surovikina je schopnosť vykonávať zločinecké rozkazy bez váhania,“ napísal na Twitteri šéfredaktor nezávislých ruských novín Novaja Gazeta Europe Kirill Martinov.

Podporuje útoky na civilné ciele

Podľa zdrojov Meduzy je Surovikin podporovateľom ruských masívnych raketových útokov na civilné ciele a infraštruktúru na Ukrajine. Jeho „rukopis“ vidno už za sériou útokov na Kyjiv a iné ukrajinské mestá, ktoré Rusi podnikli v pondelok ako odpoveď na poškodenie Kerčského mosta.

Surovikin, ktorý v utorok oslávil 56. narodeniny, má slovami Galeottiho za sebou ešte horšie krutosti, ako býva bežné u jeho kolegov. Ukázal to už ako mladý 24-ročný kapitán.

V auguste 1991 došlo v Moskve k pokusu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie