Denník N

Choďte za Tarabom, ten to vybaví

Štefan Kuffa a Tomáš Taraba. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Kuffa a Tomáš Taraba. Foto N – Tomáš Benedikovič

Každý mafián túži len po tom, aby v štátnom aparáte existoval aspoň jeden človek, ktorý ho dokáže vyviniť ešte predtým, ako ho postavia pred súd.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Áno, mohlo to byť takto: choďte za Tarabom, ten to vybaví. A oni šli a vybavili to. Poslanec Tomáš Taraba predložil do parlamentu rozsiahlu novelu Trestného zákona, ktorá implicitne hovorí, že kradnúť a prať špinavé peniaze sa oplatí, a ak vás náhodou chytia, odpykáte si trest v pohodlí domova. Veď aby rodina netrpela.

Poslanec Taraba sa prihovára za alternatívne tresty, ako je pokuta či domáce väzenie, pretože uväznenie páchateľa „vychádza z praxou nepotvrdeného predpokladu, že ochranu spoločnosti možno dosiahnuť predovšetkým prostredníctvom odčlenenia páchateľa od zvyšku spoločnosti“. Pritom na druhej strane také domáce väzenie „má pozitívne vplyvy na manželstvo, rodičovstvo a rodinu“.

Ďalší poslancov argument v prospech alternatívnych trestov znie takto: „Ako sa ukazuje, zážitok z väzenia neodradí páchateľa od ďalšieho páchania trestnej činnosti.“ (Neviem, ako poslanca Tarabu, ale mňa by takýto zážitok odradil.)

Niežeby bol Trestný zákon dokonalý, trestné sadzby primerané, spravodlivo navzájom previazané a alternatívne tresty nezmyslom. To určite nie. Vedeli by o tom niečo povedať napríklad tí, ktorí boli odsúdení a uväznení za pár gramov trávy.

Do týchto končín však návrh novely Trestného zákona poslanca Tarabu a spol. nezachádza. To by bolo naňho asi príliš progresívne. Ale je konzervatívne starať sa o pohodlie tých, čo kradnú a tunelujú verejné zdroje?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie