Denník N

S rešpektom k ulici a pritom sám sebou. Ako z domu s podjazdom vznikol dom s podjazdom

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V Moravanoch nad Váhom vyrástol pred pár rokmi dom, ktorý rešpektuje ulicu, vzdáva hold tomu pôvodnému a pritom zostáva sám sebou. Boli sme sa pozrieť, ako to v ňom vyzerá.

Z bytu s terasou v meste, dom na vidieku

Martinu a Petra priviedla do tejto lokality náhoda. Spolu s dvomi synmi žili v Piešťanoch a obzerali sa po väčšom bývaní, ideálne po byte s terasou. Bývaniu v rodinnom dome, kde by sa mohli venovať záhrade, bola otvorená najmä Martina.

Po mnohých obhliadkach v okolí sa ocitli aj v nenápadnej uličke, ktorá im bola na prvý pohľad sympatická. „Bola zima, miestni chalani tu mali rozťahané hokejové bránky priamo na príjazdovej ceste. Keď sme chceli prejsť autom, prestali hrať, čakali, či tadiaľ naozaj chceme ísť,“ hovorí Peter o prvom zoznámení sa s ulicou.

Na mieste ich potom čakal nevýrazný starý dom. Keď však otvorili bránu, pred nimi sa v peknom februárovom slnku rozvinul pozemok, ktorý ich očaril, napriek tomu, že tam bolo veľa neporiadku. „Bolo to tu ako v Šípkovej Ruženke, úplne zarastené. Vzadu na pozemku bola ešte zrútená budova z kameňa, čo tiež pôvodne patrila ku kaštieľu,“ hovorí Peter. Aj samotný dom podobne ako zvyšok domov na ulici kedysi patril k hospodárskym budovám kaštieľa a neskôr sa prerobil na bývanie.

Foto N – Vladimír Šimíček
Za dom v Moravanoch nad Váhom bol ateliér TOITO v roku 2018 nominovaný na ocenenie CE ZA AR. Foto N – Vladimír Šimíček
Drevená konštrukcia prináša na terasu tieň a priestor ochladzuje. Ginko, ktoré sa za pár rokov rozrástlo, bráni pohľadom od susedov. Foto N – Vladimír Šimíček
Majitelia Martina a Peter. Foto N – Vladimír Šimíček

Namiesto rekonštrukcie novostavba

Dom mal charakteristické podbránie a dve izby, nebol pripojený na siete, len na vodu a takmer desať rokov v ňom nikto nebýval, čo sa odrazilo na jeho celkovom zlom technickom stave. Noví majitelia po kúpe najskôr uvažovali, že ho opravia, no keď sa pustili do detailnejšieho prieskumu, začali sa odkrývať stále nové nedostatky, a tak sa rozhodli, že dom postavia nanovo. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie