Denník N

Epidemiologička Bražinová: Pandémia sa ešte neskončila, počet nakazených rastie (+ video)

Foto Denník N - Tomáš Benedikovič
Foto Denník N – Tomáš Benedikovič

Epidemiologička Alexandra Bražinová pripravuje veľký populačný prieskum o duševnom zdraví na Slovensku. To sa počas covidu výrazne zhoršilo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Epidemiologička Alexandra Bražinová v rozhovore hovorí o tom, aký vývoj covidu očakáva,

  • či sa budeme každý rok očkovať na covid,
  • či sa vrátia protiepidemické opatrenia,
  • o pripravovanom prieskume o duševnom zdraví na Slovensku,
  • o tom, ako pomôcť znížiť počet ľudí závislých od alkoholu.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský prednedávnom v Markíze povedal, že pandémia covidu sa už skončila. Súhlasíte?

Nie, pandémia covid-19 sa nanešťastie ešte neskončila. Pri všetkej úcte k pánovi ministrovi, pandémiu vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia a bude to ona, kto vyhlási, keď sa pandémia naozaj skončí. To, že sa neskončila, vidíme aj na Slovensku, máme okolo seba ľudí chorých, hospitalizovaných a na covid stále ľudia aj umierajú. Vidíme to aj v okolí, v Európe aj inde vo svete. Sú krajiny, kde je terajšia jesenná vlna na vzostupe.

Obávate sa, že sa pandémia covidu ešte vráti vo forme lockdownov a veľkých obmedzení?

Je to veľmi ťažké predpovedať. Ani si netrúfnem povedať, či to naozaj už nezažijeme alebo sa to vráti. Závisí to od viacerých vecí. Ak vývoj pôjde ako doteraz, tak by sme to zažiť nemali. Omikronová vlna je miernejšia, lebo tak nezaťažuje zdravotnícky systém, najmä nemocnice. Napriek tomu, že tu je stále veľa chorých, zvládame to za bežnej prevádzky fungovania spoločnosti. Ale ako som povedala, ak sa nestane niečo nepredvídané. Napríklad, že sa objaví nový variant alebo subvariant omikronu, ktorý by zamiešal kartami a skrýval sa pred imunitou odpoveďou, ktorú ako spoločnosť máme vybudovanú. Ale zatiaľ to tak nevyzerá.

Môže prísť niečo, čo nečakáme?

Nedá sa to predpovedať, lebo nás počas pandémie vírus SARS-CoV-2 niekoľkokrát prekvapil. Na začiatku sme nepredpokladali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie