Denník N

Volajte ma vládca ľudu. Kto je Si Ťin-pching a prečo je čínsky kongres dôležitý (otázky a odpovede)

Čínsky prezident a líder Komunistickej strany Číny Si Ťin-pching. Foto – TASR/AP
Čínsky prezident a líder Komunistickej strany Číny Si Ťin-pching. Foto – TASR/AP

Za jeho vlády sa Čína ideologicky vrátila do Maových čias, prepadla sa ekonomika, tvrdo sa zasahovalo proti nesúhlasu v Hongkongu a ohrozoval sa Taiwan.

Keď pred desiatimi rokmi na kongrese Komunistickej strany Číny oficiálne oznamovali meno nového lídra strany, a teda aj celej Čínskej ľudovej republiky, veľa sa polemizovalo o tom, akú zmenu – a či vôbec nejakú – Si Ťin-pching prinesie.

Ozývali sa aj nádeje, že bude liberálnejší, no na druhej strane všetci si boli vedomí toho, že len tak pustiť opraty strany nebude možné.

Z vyjadrení samotného Si Ťin-pchinga to nebolo možné predvídať, pretože v mesiacoch pred kongresom toho veľa nepovedal, hoci bol v tom čase viceprezidentom. „V porovnaní s Chu Ťin-tchaom (Si Ťin-pchingovým predchodcom) je viac taký reformista,“ povedal vtedy denníku Washington Post ekonóm Mao Yushi.

„Myslím si, že urobia nejaké zmeny. Ale nebude to fundamentálna reforma. Pre stranu je dôležité zachovať si moc,“ dodal.

Si Ťin-pching niekoľko zmien priniesol.

Za jeho vlády sa prepadla ekonomika aj ľudské práva a na medzinárodnej scéne sa z Číny stala hrozba. A nič nenasvedčuje tomu, že by to v najbližšom období malo byť inak. Jednou z jeho zmien totiž bolo, že prezident už môže vládnuť viac ako dve obdobia. Si Ťin-pching si zabezpečil to, že pri moci môže zostať do smrti.

Tak ho na nadchádzajúcom kongrese strany ako prvého lídra od čias Mao Ce-tunga vymenujú za hlavu štátu aj strany už po tretíkrát. Veľké stranícke stretnutie sa začína v nedeľu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching je pri moci od roku 2013. Foto – TASR/AP

Ako funguje Čínska komunistická strana a kongres?

Si Ťin-pchingova vláda sa mala pomaly skončiť. Aby sa zabránilo ďalšiemu kultu osobnosti, ako tomu bolo v prípade Mao Ce-tunga, jeho nástupca Teng Siao-pching zaviedol systém, podľa ktorého každý líder mal stáť na čele komunistickej strany dve funkčné obdobia, teda desať rokov.

Bolo to nepísané pravidlo, na rozdiel od funkcie prezidenta, ktorú mohol kandidát vykonávať len dve funkčné obdobia podľa ústavy. Si Ťin-pching však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Svet

Teraz najčítanejšie