Denník N

Krymský Tatár opisuje, ako Rusi vnucujú mobilizáciu: Postavia sa pred dom a kričia o pomoc

Ruskí vyšetrovatelia na Krymskom moste. Foto - TASR/AP
Ruskí vyšetrovatelia na Krymskom moste. Foto – TASR/AP

Pre Krymských Tatárov chodia z frontu v posledných dňoch zlé správy. Do ruskej armády bolo naverbovaných už asi 2500 Tatárov. Podľa ich vodcu Mustafu Džemileva tvoria „jeho ľudia“ väčšinu mobilizovaných na Kryme, pričom prví z nich už v boji padli. Po explózii Krymského mosta prišli miestni Tatári o bezpečnú a pohodlnú únikovú cestu.

Hlasov z Krymu je málo. Mnohí sa ocitli proti svojej vôli tvárou v tvár mobilizácii. Deníku N sa podarilo spojiť s jedným z krymskotatárskych aktivistov. Hovorme mu Ruslan – jeho pravé meno ani miesto, kde sa teraz nachádza, s ohľadom na jeho bezpečnosť neuvádzame.

Na čo sme sa okrem iného pýtali:

  • Sú Krymskí Tatári ohrození viac než ruskí muži žijúci na Kryme?
  • Aké metódy používajú odvodové komisie, aby mobilizovaným doručili povolávací rozkaz?
  • Ako sa vyhnúť frontovej línii?

Používa Putinov režim mobilizáciu okrem iného aj na to, aby sa zbavil nepohodlných, nespokojných a kriticky zmýšľajúcich občanov? Ako sú Krymskí Tatári?

Mobilizácia na Kryme sa Krymských Tatárov dotkla viac než ostatných obyvateľov Krymu. Ale zatiaľ nepozorujeme cielené prenasledovanie tých, ktorí nesúhlasia s režimom, ani sa nedá povedať, že by špeciálne odvádzali Krymských Tatárov, pretože sú Krymskí Tatári. Skôr to súvisí s tým, že tu sú celé obce krymskotatárske – usádzali sme sa blízko seba, keď sme sa vracali z deportácie (Krymskí Tatári sa mohli z vyhnanstva vrátiť až koncom 80. rokov minulého storočia – pozn. red.). Niektoré mestské štvrte sú celé krymskotatárske. A je pravda, že tu pozorujeme zvýšenú aktivitu odvodových komisií.

Môžete opísať, ako taká mobilizácia v krymskotatárskej obci prebieha?

Napríklad obec Urožajne pri Simferopole: k obci prichádza v autách mnoho pracovníkov vojenských komisariátov, sprevádza ich polícia. Policajti uzavrú všetky cesty vedúce z obce. Zastavujú každého, kto sa ju pokúša opustiť. Pokým komisári v obci pracujú, cesty zostávajú uzavreté. Aby nikto nemohol pred odvodom do armády uniknúť.

Toto sa spravidla odohráva v čase, keď ľudia ešte neodišli do práce alebo sa práve vrátili. Takže prídu napríklad o šiestej ráno. Niekedy sa objavia aj neskôr večer, keď vidieť, že sú ľudia doma. Ťažko sa budete tváriť, že nikto nie je doma, keď sa u vás svieti. Búchajú vám na dvere a vy nechcete otvoriť. Ale oni vidia, že niekto vo vnútri je.

Do domov a bytov proti vôli majiteľov vkročiť nesmú?

Vieme, že sa pripravuje zákon, podľa ktorého prejde právomoc roznášať povolávacie rozkazy na políciu. To je veľmi významná zmena.

Už teraz nám ľudia referujú o prípadoch, keď policajti preoblečení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie