Denník N

V Česku ju porovnávajú s Čaputovou. Zeman je prezidentom svojich kamarátov, hovorí Danuše Nerudová

Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

„Prezident má podať ruku druhému táboru, na Hrade však prebieha iba nálepkovanie,“ hovorí kandidátka na českú prezidentku Danuše Nerudová. Pre Deník N hovorila aj o tom, v čom Česko zaspalo, ako kampaň prežíva jej rodina alebo že nie je iba „vzdelaná blondína“.

Na plagátoch máte napísané „Príďte sa zoznámiť s Danušou“. Je to trochu familiárne. Nasledujete tým svojho protikandidáta Petra Pavla, ktorý sa na predvolebných materiáloch uvádza ako generál? Prečo tam máte tú Danušu?

Pretože meno Danuše nie je v Českej republike úplne obvyklé. Je nás zhruba tisíc a ja osobne žiadnu Danušu v mojom veku nepoznám. Je to pomerne staré meno, väčšinou sú to dámy nad šesťdesiatpäť rokov.

Vždy som nesmierne prekvapená, keď k predvolebnému stánku príde žena a povie: „Ja som tiež Danuše.“ Už sa to stalo trikrát. Dokonca prišla pani a povedala: „V krstnom liste mám napísané Danuška.“ Mňa vždy veľmi poteší, keď stretnem niekoho s rovnakým menom.

Prečo sme to postavili na tej Danuši? Práve preto, že to je familiárne. Ja smerujem k úplne civilnému poňatiu prezidentstva, som žena a vo všetkých funkciách, ktoré som zastávala, som vždy zostávala normálnym človekom. To je moja charakteristika. A krstné meno sme zvolili aj preto, že nie je obvyklé.

Na vás spadol v kampani danajský dar, teda že ste, chcete byť alebo by ste mali byť česká Zuzana Čaputová. Ste z toho nadšená? Viete s tým marketingovo pracovať? Alebo to jednoznačne odmietate?

Nie, ja som veľmi rada, že to je až druhá otázka, pretože väčšinou to v rozhovoroch býva tá prvá. Je to asi mediálna a novinárska skratka z toho, že som tiež blond a že som v prezidentskom boji asi jediná výrazná žena. Od toho sa to zrejme odvíja.

Ono už to tak zľudovelo, že keď som pred chvíľou prišla do redakcie a kolega sa ma spýtal, kto mi príde do štúdia, povedala som, že Čaputová. 

Tak to som veľmi smutná, pretože som čakala, že poviete Danuše.

To sa mi ešte tak nevžilo. 

Medzi mladými sa to veľmi vžilo. Ja som si u nás na (Mendelovej) univerzite ponechala prednášky a v rôznych mestách sa od dobrovoľníkov dozvedám, že im napríklad študenti hovoria: „Dnes som stretol Danušu na záchode.“

Vždy hovorím, že ma tam nemohol stretnúť, pretože ja nechodím na pánske záchody. A vraj: „Nie, on vás stretol na tej chodbičke a veľmi zvádzal vnútorný boj, či sa s vami má vyfotiť alebo nie.“ Myslím si, že medzi mladou generáciou sa tá Danuše určite vžila, je to obrovský hit.

Ale späť k Čaputovej. Ja sa proti tomu v každom rozhovore trochu vymedzujem. Pani prezidentku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

České voľby

Petr Pavel

Rozhovory

Životy žien

Svet

Teraz najčítanejšie