Denník N

Pália vás na lyžiach stehná, bolia kolená? Cvičte ako Vlhová, stačí vám gumička (+ videonávod krok po kroku)

Príprava lyžiara. Foto N - Michal Červený
Príprava lyžiara. Foto N – Michal Červený

Ak vediete život kancelárskeho človeka ako ja, je možné, že pri lyžovačke zažívate podobné problémy – pálenie stehien a bolesť kolien.

Aj keď nemám nadváhu a vďaka stovkám až tisícom kilometrov ročne na bicykli mám aspoň obstojnú kondíciu, zvyčajne nezvládnem bez prestávky zísť ani kratší svah v menšom slovenskom stredisku.

Pred touto lyžiarskou sezónou som sa preto poradil s odborníkom Tomášom Mihalíkom, ktorý dlhé roky trénoval Petru Hromcovú. Tá už pre problémy s platničkami takmer ukončila kariéru, napokon bola na tohtoročnej olympiáde v Pekingu.

Absolvujem približne rovnaký tréning, aký by robil aj s profesionálnym lyžiarom vrátane Petry Vlhovej či bratov Žampovcov, aj keď, samozrejme, s inými záťažami či inou rýchlosťou prevedenia cvikov.

Podstata tréningu je vždy rovnaká, či už ste amatér, alebo olympijský víťaz.

„Potrebujeme jednu gumičku, jeden kettlebel, čiže minimum náradia, takýto tréning sa dá absolvovať aj doma,“ hovorí Mihalík.

„Jednoduché cvičenia s dobrou technikou vám dajú oveľa viac ako tie, ktoré dobre vyzerajú na YouTube a majú viac lajkov. Tieto možno budú vyzerať nudne alebo príliš jednoducho.“

Podstatou je uvedomiť si jednu vec – ak vás pri lyžovaní bolia stehná, bude to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie