Denník N

Premiér Heger: Zvykol som si, že parlament nefunguje. Vládneme menšinovo (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nevládneme s tarabovcami, inak by bol parlament uznášaniaschopný, hovorí predseda vlády Eudard Heger z OĽaNO.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po tragickej nehode na Zochovej ulici sa začala debata o tom, ako veľa ľudí u nás pije a potom aj šoféruje. Vy ste kedysi obchodovali s vodkou. Máme ako spoločnosť vážny problém s alkoholom?

Zdá sa, že máme. Chcem poďakovať médiám, že v poslednom čase veľa informujú o tom, keď je prichytený nejaký vodič pod vplyvom alkoholu. Keďže sme o tom nevedeli, mysleli sme si, že tento problém nie je. Ale teraz sa každý deň dozvedáme, že polícia zase niekoho chytila a sú aj nehody. Uvedomujeme si, že toto je veľký problém. Je dobre, že sa zdvíha spoločenská debata. Aj preto, aby sme si sami uvedomili, aké je to nebezpečné a ako môže takáto udalosť zničiť mnohé životy – tých, čo zomrú, aj pozostalých. Obzvlášť keď sú to deti, každý rodič si to vie predstaviť a je to strašne smutné. Je dôležité, aby sme preukázali súcit a urobili všetko pre to, aby sme výrazne znižovali počet ľudí, ktorí šoférujú pod vplyvom alkoholu.

Odborník na alkohol Ľubomír Okruhlica povedal, že jedna z vecí, ktoré by sa mali obmedziť, je, že politici by sa v médiách neprezentovali s alkoholom. Dokázali by ste také niečo?

Určite. Je to výborný návrh. Urobme všetko pre to, aby sme ukázali, že sa bez alkoholu dá zaobísť, a povzbudzujme k zdravému životnému štýlu.

Vedeli by ste teraz dať verejný prísľub, že vás neuvidíme s alkoholom v ruke? Ani so šampanským pri oficiálnej príležitosti? 

Nemám s tým problém. Pri oficiálnych príležitostiach šampanské ani nepodávame. Máme tam minerálku, vineu, džús a podobne. Ale veľmi rád.

Budete to vyžadovať aj od iných kolegov? Pán minister vnútra mal nedávno rokovanie s nejakým rezortným kolegom, hneď mali v rukách poháriky na prípitok. 

Je pravda, že na spoločenských podujatiach aj v Európe je to bežné, ale áno, toto je dobrá cesta.

Video: Zvykol som si, že parlament nefunguje, hovorí premiér Heger
(autorky: Martina Koník, Monika Tódová)

Sú podľa vás poslanci Taraba, Kuffa starší a Kuffa mladší, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS, fašisti?

Osobne si nemyslím, že sú fašisti. Keď si zoberiem túto skupinu podľa politiky, ktorú robia, tak to je so mnou vo veľa veciach nekompatibilné. Napríklad keď si zoberiete pandémiu alebo vojnu na Ukrajine. Aj keď si zoberiete iné spoločenské témy, tak sme na opačných stranách.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie