Denník N

Poslanec SaS Klus: Zabrániť predčasným voľbám je mojou politickou misiou

Martin Klus. Foto N - Vladimír Šimíček
Martin Klus. Foto N – Vladimír Šimíček

Pred niekoľkými týždňami Igor Matovič v rozhovore pre Postoj povedal, že v SaS sú dve krídla a že to vaše razí cestu, aby SaS bola konštruktívnou opozíciou a podporovala dobré veci vrátane štátneho rozpočtu. Je to tak, že v SaS sú dve krídla?

Neviem o žiadnych krídlach. Viem o tom, že sa k jednotlivým témam jednotliví poslanci a jednotlivé poslankyne vyjadrujú veľmi slobodne. Áno, asi je všeobecne známe aj to, že viacerí verili do poslednej chvíle, že nenastane situácia, ktorá nastala – teda že SaS bude musieť odísť do opozície. A pokiaľ by odišla, nastane nejaká forma konštruktívnej opozično-koaličnej spolupráce. A tá by nás mohla doviesť napríklad aj k tomu, aby sa nakoniec Slovensko vyhlo rozpočtovému provizóriu. Netajil som sa tým, že som súčasťou takýchto myšlienok.

Keď hovoríte o viacerých, čo to znamená? Je to tretina poslaneckého klubu? Polovica alebo iba zopár jednotlivcov?

Podľa mňa to variuje. Keby sme sa dnes opýtali kohokoľvek v poslaneckom klube, či si myslel, že v októbri budeme v takej situácii, pravdepodobne by mnohí povedali, že nie – a možno aj veľká väčšina. Situácia je však, bohužiaľ, taká, aká je. A my teraz musíme robiť všetko pre to, aby sme Slovensko nedostali ešte do kritickejšej situácie.

Ako je to s vašou podporou štátneho rozpočtu? Budete zaň hlasovať?

Viem si predstaviť v tejto chvíli diskutovať najmä o dodatku k rozpočtu, ktorý sme mali na stole aj dnes (v utorok – pozn. red.) v Národnej rade. Ak prejde vládou tak, ako znie požiadavka SaS, tak klub k nemu určite zaujme stanovisko. A ja by som bol rád, keby rozpočet prešiel. Nemôžeme totiž neurobiť nič pred náročnou zimou, ktorá je teraz pred nami. K rozpočtu na rok 2023 a výhľadovo aj na roky 2024 a 2025 zaujmeme stanovisko, až keď ho budeme vidieť. Osobne si veľmi ťažko viem predstaviť fungovať v rozpočtovom provizóriu v situácii, v ktorej sa momentálne Slovensko nachádza.

Hovoríte v množnom čísle – zaujmeme stanovisko. Budete sa cítiť viazaný stanoviskom klubu?

To je dobrá otázka. Vzhľadom na to, čo som už aj verejne deklaroval, že k niektorým témam môžem mať osobitný postoj, verím tomu, že budem v tomto prípade hlasovať rovnako ako zvyšok klubu a predídeme problémom, ktoré by prinieslo rozpočtové provizórium.

Z toho, čo hovoríte, logicky vyplýva, že by podľa vás SaS mala hlasovať za rozpočet.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie