Denník N

Keď za ním prišli filmári, mal 92 rokov a stále kmital na stavbe svojho celoživotného diela

Pensando, resando (rozmýšľam a modlím sa), vysvetľoval svoj spôsob stavby katedrály Justo Gallego Martinez. Foto - Film Expanded
Pensando, resando (rozmýšľam a modlím sa), vysvetľoval svoj spôsob stavby katedrály Justo Gallego Martinez. Foto – Film Expanded

Film Katedrála režiséra Denisa Dobrovodu rozpráva neobyčajný príbeh jedného neobyčajného muža.

Keď sa povie Španielsko a katedrála, prvou asociáciou väčšiny ľudí je barcelonská Sagrada Familia. Ešte originálnejšia, no menej známa je iná nedokončená stavba, ktorá začala rásť pri Madride v roku 1961.

Na rozdiel od Antoniho Gaudího vám meno Justo Gallego Martinez pravdepodobne nič nehovorí. Nebol to známy architekt ani stavebný inžinier, ale obyčajný mních. Zomrel vlani ako 96-ročný a dve tretiny života venoval jedinému dielu, ktoré vytvoril na rodinnom pozemku v dedine Mejorada del Campo.

Keď pred ním niekto spomenul Sagradu Familiu, chytal sa za hlavu. Jeho 45 metrov vysoká katedrála s dvanástimi vežami je úplne iná. Je to tým, že rástla čisto intuitívne. Bez akéhokoľvek potrebného vzdelania či predchádzajúcich skúseností. Z recyklovaných tehál, starých drôtov, vyhodených pneumatík, keramických črepov a z betónu.

O detailoch rozpráva celovečerný dokument Katedrála. Film režiséra Denisa Dobrovodu, ktorý získal hlavnú cenu festivalu v Krakove a divácku cenu na piešťanskom Cinematiku, práve prichádza do kín.

Zmenený uhol

„Celé je to fantastický príbeh, len ho doteraz nikto akoby nevedel dosť dobre prerozprávať. Pretože Justo bol ťažkou postavou a nik na neho nemal dosť času a energie,“ hovorí mladý filmár.

Tip dostal od svojho známeho, škótskeho novinára Matthewa Bremnera, ktorý má španielsku manželku a publikuje v médiách ako Bloomberg, Guardian či Economist. Ako fotograf s ním spolupracoval na niekoľkých článkoch a prikývol aj na jeho ponuku ísť v roku 2018 do Španielska. Námet ho zaujal a hľadal únik z rutiny televíznej tvorby.

„Čakal som omnoho menšiu stavbu a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie