Denník N

Poslankyňa Bittó Cigániková: Hanbím sa, ospravedlňujem sa, mrzí ma to

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V SaS je viac poslancov, ktorí pochybujú, či majú byť predčasné voľby teraz, nielen Martin Klus, hovorí členka republikovej rady strany a predsedníčka zdravotného výboru Jana Bittó Cigániková.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako s odstupom času hodnotíte svoj konflikt s poslankyňou Romanou Tabák?

Dúfala som, že táto téma už umrela a nikdy nevstane z mŕtvych ako Fico. No nedá sa to hodnotiť nijako pozitívne. Je mi to veľmi ľúto. Chápem, že mám ostrý jazyk, že to nepoteší, nevedela som, že sa pani poslankyňa nedokáže ovládať. Mala som sa zdvihnúť a odísť a vôbec to neriešiť. Mrzí ma to, je mi to ľúto, o to viac, že reprezentujeme ženy v politike, a toto posilňuje hlúpe stereotypy. Jediné, čo som mohla urobiť, bolo podať trestné oznámenie. Zdalo sa mi, že to je kultivovaný spôsob, ako dať najavo, že to nie je v poriadku. Verte mi, že toto je príučka, nečakala som to a mrzí ma to.

Nie je aj to trestné oznámenie zbytočné? Nie je toto situácia typu, aby sa čo najskôr na to zabudlo?

To, aby sa na to zabudlo, nezáleží na trestnom oznámení. Od novinárov som sa dozvedela, že pani Tabák nahlásila jednému denníku, čo sa udialo. Mám pocit, že to robila ako súčasť svojej kampane. Prišla tam po koncerte, v šiltovke, sama a s odstupom času to hodnotím ako zvláštnu súhru náhod. Kebyže sa to dostane medzi ľudí bez toho, aby som sa bránila, tak by to niektorí na Slovensku mohli chápať tak, že je normálne, že ak s niekým nesúhlasíte, tak mu začnete trhať vlasy a biť ho. Mala som pocit, že sa treba nejako brániť. Zo situácie som sama znechutená, nechcem to ani rozoberať. Nedala som za dva týždne žiadny rozhovor aj preto, lebo si myslím, že je to obrovská hanba, a veľmi to škodí nielen mne, ale všeobecne ženám. Dúfam, že to dorieši polícia.

Keď hovoríte, že je to obrovská hanba, tak myslíte, že aj vaša?

Určite, som toho súčasťou. Mala som sa zdvihnúť a odísť. To isté môžeme povedať aj o pani poslankyni Tabák, ale ona tu teraz nesedí. Nebol to dobrý príklad, ale bola som napadnutá. Keď dôjde k výmene názorov, človek vzplanie, ale teda trhať niekomu na verejnosti vlasy, upokojiť sa, vrátiť sa a znovu pokračovať v útoku, tak to je niečo, čo neviete ovplyvniť. Na začiatku som mohla ovplyvniť to, že by som odišla a nie jej vysvetľovala, prečo nie je vhodné ma nazývať rôznymi dehonestujúcimi prívlastkami.

Asi ste jej adekvátne odpovedali.

Mám ostrý jazyk, preto som aj v politike. Život ma naučil. Keď je v politike žena, ktorá reprezentuje názory ako ja – zastávam sa interrupcií, som priaznivkyňou Ukrajiny, som za slobodu žien, nielen deklarovanú, ale aj v celkovom myslení –, tak je terčom. Musíte mať ostré lakte a hrošiu kožu, niektoré veci vám nepripadajú prehnané. Pani Tabák to nezvládla tak, ako to zvládajú iní. Nezostalo to v ústnej konfrontácii a skončilo sa to takto. Nabudúce si budem dávať pozor, s kým sa rozprávam, lebo toto je dôkaz, že vás taký človek potom stiahne na svoju úroveň, a to je moja hanba, že som si to neuvedomila predtým, ako som vôbec začala niečo hovoriť.

Neuvažovali ste, že sa vzdáte mandátu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie