Denník N

Vývoj bojov (230. deň): V Bielorusku sa čosi deje s armádou. Podarí sa Putinovi spraviť z Lukašenka nového Jozefa Tisa?

Bieloruské obrnené vozidlá počas vojenských cvičení
Bieloruské obrnené vozidlá počas vojenských cvičení

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Aké sú možnosti bieloruskej armády, v akom stave sa nachádza a dá sa odhadnúť, či zaútočí?
  • Čo by Lukašenka čakalo, keby zaútočil.
  • Nepotvrdzujú sa správy o úspešnom ruskom protiútoku pri Lymane.
  • Dôkaz Kremľa o útoku na most nesedí. Je to ešte horšie, je smiešny.
  • Iránske drony podľa britskej rozviedky Rusov nezachránia.
  • Videá dňa – budovanie ruskej obrannej línie; Soloviov v roku 2008 tvrdil, že vojna na Ukrajine by bola zločinom; Ukrajinka prežila zničenie vlastného bytu.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 11. októbra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Putin chce, aby Lukašenko bojoval. Bielorusko je od samého začiatku vojny jej priamym aktérom. Z jeho územia Rusi zaútočili na Kyjiv, na jeho území majú základne a sklady, lietajú odtiaľ bojové lietadlá i balistické rakety. Neexistuje racionálny dôvod, prečo Lukašenkov režim neoznačiť za agresora.

Bielorusko sa správa podobne ako Slovensko v roku 1939, keď sme poskytli Hitlerovi naše územie ako základňu na útok proti Poľsku. S tým rozdielom, že režim Jozefa Tisa sa aj priamo zapojil do bojov.

Vladimir Putin určite chce urobiť z Alexandra Lukašenka novodobého Jozefa Tisa, ktorý ako jeho predchodca nielenže poskytne na svoju agresiu svoje územia, ale aj sa k nej aktívne pridá. Od začiatku invázie sa špekuluje, či sa mu to podarí. Bieloruský diktátor do vojny zjavne nechce ísť, ale je pod veľkým tlakom. Jeho ekonomické i politické prežitie je totiž závislé práve od Putina.

V uplynulých dňoch zároveň prišlo z Minska niekoľko znepokojivých signálov. V pondelok Lukašenko vyhlásil očividný nezmysel, že Ukrajina sa pripravuje na útok proti Bielorusku, a zároveň oznámil vznik zmiešaných bielorusko-ruských vojenských jednotiek.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie