Denník N

Cehlárik: Áno, z KHL som odišiel pre aktuálnu situáciu. Zväz spravil športové rozhodnutie

Peter Cehlárik (vpravo) s olympijským bronzom v Pekingu. Na fotografii s Jurajom Slafkovským (vľavo) a Marekom Hrivíkom. Foto - TASR
Peter Cehlárik (vpravo) s olympijským bronzom v Pekingu. Na fotografii s Jurajom Slafkovským (vľavo) a Marekom Hrivíkom. Foto – TASR

Hokejový útočník Peter Cehlárik, ktorý minulú sezónu pôsobil v ruskej KHL, sa začiatkom leta presunul do tímu dvojnásobného švajčiarskeho majstra EV Zug. Jedným z hlavných dôvodov, pre ktoré sa nakoniec rozhodol nepokračovať v tejto súťaži, bolo aj aktuálne dianie v krajine.

„Šport by sa nemal spájať s politikou,“ hovorí o rozhodnutí zväzu nezakázať reprezentovať hráčom z KHL.

Peter Cehlárik (27) v rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo Švajčiarsko uprednostnil pred Švédskom;
  • že v Omsku sa mu ťažšie dorozumievalo s domácimi;
  • či ešte myslí na návrat do NHL, kde odohral štyri sezóny.

Aké boli najhlavnejšie dôvody, pre ktoré ste sa nakoniec rozhodli pôsobiť vo Švajčiarsku? 

Stúpajúca kvalita tejto súťaže bol pre mňa jeden z rozhodujúcich faktorov. Veľa výborných európskych hokejistov sa presunulo z KHL práve do Švajčiarska a Švédska. Tieto dve súťaže sú momentálne podľa mňa asi najlepšie v Európe. Aj z hľadiska podmienok, ktorými jednotlivé kluby disponujú. Myslím, že toto ma nakoniec presvedčilo o tejto voľbe. Hľadal som pôsobisko, v ktorom sa môžem posúvať ďalej, zlepšovať sa a ašpirovať na zisk ligového titulu.

Okrem vás pôsobia vo Švajčiarsku aj vaši reprezentační kolegovia Martin Bakoš a Martin Gernát. Sledujete pravidelne ich výkony?

S Martinom Bakošom sme si písali tesne predtým, ako sem išiel. Respektíve hneď potom, ako som videl, že zamieril aj on do Švajčiarska. My sme už proti sebe aj odohrali zápas, rovnako ako aj s Martinom Gernátom. Samozrejme, ak môžem, sledujem, ako sa im darí. Vždy predtým, ako máme proti sebe hrať, si napíšeme, pretože je iné hrať proti kamarátovi. Ale je to šport, vtedy ide všetko bokom a sústredím sa iba na svoj výkon.

Minulú sezónu ste pôsobili v klube KHL Avangard Omsk. Ako by ste spätne zhodnotili vaše pôsobenie v Rusku? Ak by sa situácia v budúcnosti v tejto krajine upokojila, uvažovali by ste niekedy aj nad návratom? 

Sezóna v Rusku sa pre mňa začala naozaj výborne. Opäť som pôsobil v klube, ktorý bol šampiónom spred minulej sezóny, takže tlak a najvyššie ciele tam boli jasne stanovené. Pred olympiádou som mal dlhšiu pauzu pre covid. Po nej som bol plný energie a nabudený znovu získať nejaký úspech v play-off. Bohužiaľ, v situácii, ktorá nastala, sa na to dalo ťažko sústrediť. Väčšina hráčov odchádzala z Ruska počas play-off, takže sa nám nepodarilo dostať ďaleko. Tu vo Švajčiarsku mám zmluvu na dva roky, preto sa nepozerám ďalej do budúcna a snažím sa sústrediť na prítomnosť.

Ako by ste porovnali život v Rusku oproti tomu vo Švajčiarsku?

Iná kultúra a iná mentalita ľudí. V Rusku bola pre mňa najväčším problémom jazyková bariéra, angličtina tam veľmi nefungovala a ja po rusky veľmi neviem. Preto bolo aj náročnejšie dostať sa k ľuďom a spoznať ich. Naopak, Zug je oveľa menšie mesto, angličtinu tu počuť na každom kroku, takže z tohto hľadiska je to o poznanie lepšie. Rovnako aj z pohľadu cestovania na tréningy a zápasy je to tu fajn.

Aký máte názor na fakt, že v KHL momentálne pôsobí sedem slovenských hokejistov?

Je to tak, ako to je. Každý hráč sa rozhodoval individuálne. Je vždy na jednotlivcovi, či tam pôjde alebo nie. U mňa jednoznačne zavážila aj aktuálna situácia. Preto som sa rozhodol nezostať a hľadať angažmán v inej krajine. Každý hráč sa snaží dostať sa do čo najlepšej ligy, v ktorej sa snaží ukázať sa a uchytiť. Takže si myslím, že toto rozhodnutie spočíva vždy na jednotlivcovi.

Súhlasíte s ustanovením SZĽH, ktoré sa odklonilo od vzoru mnohých krajín EÚ a povolilo štart v reprezentácii slovenským hokejistom pôsobiacim v KHL?

Myslím si, že ľudia vo zväze

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie