Denník N

Mladú rakúsku džihádistku v Sýrii dobili na smrť kladivom, chcela ísť domov

Tínedžerky v službách Islamského štátu: Samra Kesinovičová a jej priateľka Sabina Selimovičová.
Tínedžerky v službách Islamského štátu: Samra Kesinovičová a jej priateľka Sabina Selimovičová.

Príbeh dvoch Rakúšaniek bosnianskeho pôvodu sa skončil tragicky. Z presvedčených džihádistiek sa stali obete Islamského štátu.

Samra Kesinovičová a jej priateľka Sabina Selimovičová sa v apríli minulého roka vytratili zo svojich domovov v Rakúsku, nastúpili na lietadlo do Turecka a tam sa ich stopy stratili.

17- a 15-ročné dievčatá bosnianskeho pôvodu, ktorých rodičia utiekli do Rakúska počas vojny v bývalej Juhoslávii, sa však opäť objavili na sociálnych sieťach.

Ich odkaz rodičom a ostatným, čo ich hľadali, bol jasný: „Nehľadajte nás, slúžime Alahovi a pre neho aj zomrieme.“ Vtedy iste netušili, ako rýchlo k tomu dôjde.

Nevesty v Rakke

Zo Samry a Sabiny sa stali nevesty džihádistov a mediálna senzácia s otázkami, prečo si vybrali takúto cestu. V Rakúsku vtedy písali, že na džihád ich mohol presvedčiť radikálny, dnes už pre financovanie terorizmu uväznený, moslimský kazateľ Ebú Tedžma, ktorý tiež pochádza z Bosny. Obe chodili do jeho mešity.

Riaditeľ školy, ktorú navštevovali, povedal, že sa správali normálne, hoci Samra začala na sociálnych sieťach zverejňovať svoje fotografie s moslimskou šatkou, prehovárala spolužiakov na konverziu na islam a opakovane tvrdila, že za 11. september si môžu Američania sami.

Obe dievčatá skončili v hlavnom meste Islamského štátu Rakka, kde istý čas aj so svojimi manželmi bývali v spoločnom byte. Obe vraj otehotneli, Samra údajne dokonca aj porodila. Sabina však v rozhovore s časopisom Paris Match z októbra minulého roka poprela, že by bola tehotná.

Napísala tiež, že sa má dobre, jej muž je vojak a na rozdiel od Rakúska môže v Sýrii slobodne vyznávať svoje náboženstvo. Interview prebiehalo tak, že manžel sledoval, čo ťuká do mobilu.

Pred rokom chceli ísť domov

Sabinine vyjadrenia boli v rozpore s tým, čo sa objavilo v iných médiách. Huffington Post v približne rovnakom čase informoval, že dievčatá sú zhrozené z toho, čo vidia a ako musia žiť, boja sa a chceli by sa vrátiť domov. Rakúske zákony to však neumožňujú.

Viaceré zdroje – vrátane izraelského experta OSN Davida Šariu – potvrdili, že Sabina zomrela dva mesiace po tom, čo poskytla rozhovor. Zrejme zahynula v boji, detaily nie sú známe.

Samra zostala v Rakke bez priateľky. To len umocňovalo jej strach aj túžbu vrátiť sa domov. Tento týždeň rakúske bulvárne denníky Kronen Zeitung a Österreich priniesli správu, že ju dobili kladivom pri pokuse o útek. Údajne to dosvedčila Tunisanka, ktorá s mladými Rakúšankami žila v Rakke a podarilo sa jej utiecť.

Rakúske úrady prípad odmietli komentovať, ale podľa novín boli rodiny oboch dievčat už v minulosti upozornené, že musia byť pripravené aj na najhoršie správy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie