Denník N

V škole by sme sa mali rozprávať nielen o praveku, ale aj o veciach, ktoré sa detí priamo týkajú, hovorí učiteľ Peter Guldan

Peter Guldan so žiakmi. Foto - archív P. Guldana
Peter Guldan so žiakmi. Foto – archív P. Guldana

Peter Guldan je učiteľom na Strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií v Bratislave, kde učí anglický a taliansky jazyk. Študentov motivuje k štúdiu jazykov aj výletmi do zahraničia, ktoré sám organizuje.

Dlho plánovanú cestu do Ameriky im zmarila pandémia. Dôsledky covidového obdobia pociťuje na svojich žiakoch dodnes. „Bolo to veľmi vidieť, keď sme sa vrátili do školy. Niektorí mali veľké medzery, možno sa sem-tam niečo naučili. Zrazu vznikli priepasti, niekto vôbec nestíhal a doteraz sa s tým trápime,“ hovorí v rozhovore.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo chcel dať počas pandémie výpoveď,
  • ako vníma nového ministra školstva,
  • ako sa mu darí organizovať výlety do USA a do Talianska,
  • kde na to žiaci berú peniaze,
  • čo by poradil iným učiteľom, aby lepšie motivovali žiakov.

Čo vám ako učiteľovi dala a čo vám vzala pandémia?

Nedala mi nič a vzala mi všetko, čo ma bavilo. Jeden školský rok sme boli sedem mesiacov doma, neviem síce, čo by som robil, keby som neučil, ale vtedy som chcel naozaj dať výpoveď. Nebavilo ma to, nie som stvorený na sedenie za počítačom. Dokonca som to raz povedal a bolo mi vytknuté, že koľko ľudí musí sedieť za počítačom. Ja som si to však nevybral. Vybral som si svoju prácu, chcem byť s ľuďmi a trpím, keď musím sedieť doma na gauči a rozprávať sa cez počítač. Napriek tomu som sa snažil a myslím si, že aj decká môžu spätne povedať, že to bolo za všetkých podmienok celkom fajn. Nedá sa to však porovnať s normálnym vyučovaním.

Odmietam čo i len najmenšiu myšlienku o online vyučovaní, v akejkoľvek forme. Keď teraz počujem hocikoho z politikov nahlas premýšľať o piatkoch doma alebo o online výučbe pred Vianocami… Nie, v žiadnom prípade. Škodí to všetkým zručnostiam, ktoré sa učíme, ako je komunikácia alebo socializácia. Študenti strácajú režim, návyk na bežný chod dňa. Viem, že niekomu to vyhovuje, že nemusí hodinu cestovať ráno a hodinu popoludní, a na rôznych veciach sa dá ušetriť. Kradne to však to pekné na tom, že sme tu spolu, že sa vidíme, že sa môžeme rozprávať. O efektívnosti vyučovania ani nehovorím. Školstvo by malo byť naozaj prioritou. Ako to stále sľubovali a nikdy to tak nebolo, že zatvárať posledné a otvárať prvé, a dať doň naozaj všetko, aby to fungovalo.

Pozorujete rozdiely medzi žiakmi, ktorí začali strednú školu v karanténe, a medzi tými, čo mali celý čas normálnu výučbu?

Keď sme boli online, u mojej triedy – sú teraz štvrtáci a idú maturovať – sa ukázal jeden rozdiel. S anglickým jazykom takmer žiadne problémy neboli, ale na druhom jazyku som to videl. Časť z nich sa počas siedmich mesiacov učila alebo sa aspoň snažila. Písali sme online testy, ale tam nie je vysoká objektivita hodnotenia. Bolo to veľmi vidieť, keď sme sa vrátili do školy. Niektorí mali veľké medzery, možno sa sem-tam niečo naučili. Zrazu vznikli priepasti, niekto vôbec nestíhal a doteraz sa s tým trápime. Vidím, že im chýbajú slovíčka a rôzne iné veci, ktoré sa postupne nabaľovali, a teraz sa to ukázalo. Je to malá vzorka, ale myslím si, že sa to stalo skoro všade. Tí, ktorí si neuvedomovali, že sa učia pre seba a nie pre to, aby dobre napísali test, si sami ublížili a budú si to niesť dlho so sebou. Veľa vecí je prepojených, a najmä pri jazyku. Ak nevedia jednu vec, ťažko sa na tom buduje ďalšia.

Napriek tomu však online výučba mnohým žiakom a študentom vyhovovala.

Áno, veľakrát som to počúval aj od vysokoškolákov, ale oni sa z toho tešili, pretože mohli robiť. Na Slovensku máme veľmi malú úctu k školstvu. Viem, že má školstvo veľmi veľa chýb – od škaredých budov, kde sa človek nie vždy cíti príjemne, cez ranné vstávanie až po to, že sa učia na niektorých hodinách niečo, čo im pripadá zbytočné do života. Často sú aj učitelia veľkým problémom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ján Horecký

Rozhovory

Školstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie