Denník N

Hľadá sa dedko Mojše či babka Raiza – Rusi objavujú židovskú identitu, aby sa vyhli Putinovej vojne

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Do Izraela či ešte predtým na územia, ktoré sú v súčasnosti židovským štátom, prichádzali Židia z Ruska posledných najmenej 200 rokov. Rusko opúšťali z náboženských dôvodov, pre chudobu a pogromy za cára, počas studenej vojny pre prenasledovanie sovietskymi orgánmi a po rozpade Sovietskeho zväzu z ekonomických a sociálnych dôvodov. Teraz utekajú znovu a v Izraeli sa už tejto vlne alije (imigrácie) hovorí alija paniky.

Panika je spôsobená tým, že Putin nedávno vyhlásil mobilizáciu a sú muži, čo sa jej chcú vyhnúť. Imigrácia do Izraela je jednou z mála možností, ktoré im zostávajú, keďže európske krajiny sa pred nimi zatvárajú.

Navyše podľa izraelských zákonov, ak splnia podmienku, že aspoň jeden z ich starých rodičov mal preukázateľne židovský pôvod, automaticky im to garantuje občianstvo, sociálne aj zdravotné poistenie a štartovací balík pre nových imigrantov. Jeho súčasťou je intenzívny kurz hebrejčiny, pomoc s bývaním, oslobodenie od dane z príjmu na niekoľko rokov a ďalšie benefity, napríklad zľavy pri kúpe auta či zariadenia domácnosti.

Sú to, samozrejme, lákadlá, ale najdôležitejšie je teraz vypadnúť z Ruska. Matriky v ruských mestách hlásia desaťnásobný dopyt po výpisoch z registrov obyvateľstva, ktoré by mohli preukázať židovských predkov.

Nemáme v komore menóru?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie