Denník N

Divadlo Aréna bude iné. Rekonštrukcia za 9 miliónov z neho robí živú súčasť nábrežia (+ foto)

Divadlo Aréna v Bratislave s novou vežou uprostred strechy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Divadlo Aréna v Bratislave s novou vežou uprostred strechy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Divadlo Aréna v Bratislave prechádza komplexnou obnovou. Rekonštrukcia za približne 9 miliónov eur prinesie viac možností pre tvorcov aj väčší komfort divákom.

Divadlo Aréna na petržalskom brehu Dunaja mení svoju podobu. Uprostred strechy počas leta vyrástla vysoká oceľová konštrukcia. Niekoľko rokov plánovaná rekonštrukcia zmení vonkajší vzhľad župného divadla aj jeho prevádzku.

Vežou získa divadlo takzvané povrazisko na vyťahovanie javiskových kulís, na prízemí pribudne kaviareň s terasou, nový vstup do štúdia a kompletne nové vybavenie.

Rekonštrukciu inicioval v minulosti riaditeľ divadla Juraj Kukura. „Je to kultúrne dedičstvo tohto národa, som veľmi rád, že sa obnovuje, táto budova si to zaslúžila,“ vraví dnes.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba avizoval, že obnova divadla bude stáť 5,9 milióna eur a nová technika vyjde na ďalších 3,4 milióna. Divadlo by malo byť hotové na jeseň budúceho roka.

Divadlo získa po rokoch povrazisko – vežu, do ktorej sa budú dať vyťahovať kulisy a technika. Foto N – Tomáš Benedikovič
Obnovou prejde aj Vodná veža, ktorá je súčasťou areálu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo rekonštrukciou pribudne

Vysoká oceľová konštrukcia uprostred strechy pritiahla v posledných týždňoch najviac pozornosti. Na prvý pohľad môže pôsobiť ako cudzorodý prvok, ktorý k historickej podobe divadla nepatrí,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie