Denník N

Krajniakov paškvil. Ako dať rodičovský bonus tyranovi a odoprieť ho matke ťažko postihnutých detí

Autorka je podpredsedníčka a kancelárka hnutia Progresívne Slovensko

Kradnutie je iba jedným zo spôsobov, ako môžu politici ubližovať vlastnej krajine. Prijímanie hlúpych zákonov a nezmyselné rozhadzovanie verejných zdrojov sú tými ďalšími. Žiaľ, práve v nich koalícia vedená Igorom Matovičom vyniká. Rodičovský bonus Milana Krajniaka je vzorovým príkladom. Je zarážajúce, s akou ľahkosťou inak nefunkčný parlament minulý týždeň schválil návrh, ktorý má také množstvo chýb.

Pointou Krajniakovho dôchodku malo byť „zrovnoprávnenie mamičiek“ a vyrovnanie nižšieho dôchodku žien. Výsledok je však úplne iný. Rodičovský dôchodok napríklad nijako nepomáha matkám detí, ktoré sú ťažko postihnuté alebo dlhodobo nezamestnané, alebo pracujú v zahraničí, alebo na živnosť, alebo sú samy už na dôchodku. Takisto nemyslí na rodičov, ktorých deti tragicky zomreli. Všetky tieto matky (aj otcovia) zostanú bez rodičovského bonusu.

Naopak, mnohí z otcov (alebo matiek), ktorí svoje deti týrali či sexuálne zneužívali, alebo od nich odišli v útlom veku, alebo sa vyhýbali plateniu výživného a prakticky celý život spolu nemali žiaden kontakt, tento bonus automaticky dostanú.

Stačí, aby ich biologické dieťa bolo zamestnané a nepostrehlo, že musí aktívne požiadať Sociálnu poisťovňu o to, aby takémuto rodičovi dôchodok nepriznala. Pokiaľ sa to zamestnané dieťa aj dozvie, ale príde na úrad hoci len o deň neskôr, ako jeho rodičovi vznikne nárok, tomu sa bude bonus vyplácať ďalšie štyri roky.

Naši ľudia – zdraví, pracujúci, s deťmi

Schválenie takto nastaveného dôchodku, samozrejme, pobúrilo množstvo ľudí. Mne samej napísali desiatky z nich. Je ťaživé čítať ich príbehy. Sú to mladí ľudia, ktorí prežili detstvo s tyranom a teraz ich retraumatizuje, že z ich odvodov má dostávať „rodičovský bonus“. Sú to matky, ktoré dvadsať rokov svojho života venovali opatere ťažko zdravotne postihnutého dieťaťa, a Krajniakov zákon na ne nemyslí. Sú to rodičovské páry rovnakého pohlavia (nárok získa iba jeden z rodičov, na rozdiel od heterosexuálnych párov), sú to bezdetné vdovy na hranici chudoby a sú to aj ľudia zo znevýhodnených komunít a regiónov, ktorých deti si prácu jednoducho nedokážu nájsť.

Až sa zdá, že v čím ťaživejšej osobnej situácii sa človek nachádza, tým väčšia šanca je, že na Krajniakov bonus nedosiahne alebo ho, naopak, dostane nesprávna osoba.

Na všetky tieto príklady sme ministra Krajniaka opakovane vopred upozorňovali. Nepomohlo. Zákon totiž dokonale nasleduje filozofiu, ktorej je „posledný križiak“ verný dlhodobo. Podporu si zaslúžia iba tí, ktorí spadajú do jeho šablónovitého videnia sveta. A to ľudia zdraví a pracujúci, ktorí porodia množstvo zdravých a pracujúcich detí.

Na papieri to možno vyzerá pekne. Ak by však Krajniak vyšiel zo svojej ideologickej bubliny, zistil by, že realita života na Slovensku je oveľa pestrejšia a komplikovanejšia.

Skutočná pomoc

Ak by koalícia chcela, mohla prijať zákony, ktoré by životné situácie ľudí na Slovensku pokrývali oveľa lepšie. Viaceré z nich sme ako PS aj navrhovali, vládne strany ich však nepodporili.

Je smutný fakt, že ženy, ktoré sa starali o dieťa/deti, majú v dôsledku toho nižší dôchodok. Ak chceme odstrániť túto diskrimináciu, riešení je viacero. Napríklad nepočítať ich odvody na dôchodok počas opatery dieťaťa z priemernej mzdy, ale z ich skutočného predošlého príjmu, ak bol tento príjem vyšší. Alebo zaviesť flexibilnejšiu rodičovskú, podporiť kratšie pracovné úväzky, rovnomernejšie rozdelenie starostlivosti o deti medzi oboch rodičov a kvalitnú predškolskú starostlivosť o deti.

To všetko by pomohlo riešiť znevýhodnenie matiek. Na rozdiel od Krajniakovho špeciálneho dôchodku pre otca, ktorý od rodiny po roku odišiel a odvtedy ho nevideli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dôchodky a dôchodkový vek

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie