Denník N

Vrah zo Zámockej bol šikovný žiak, ale bez kamarátov a s prejavmi zúrivosti. Obdivoval Breivika aj Eichmanna, nacionalizmus mal aj doma

Aktualizované o 15.15 o vyhlásenie školy, ktorú strelec navštevoval.

„Čaute, vidíme sa na druhej strane,“ napísal krátko pred polnocou útočník zo Zámockej ulice Juraj K. Vo svojom manifeste, ktorý zverejnil len pár hodín pred zabíjaním, napísal, že v útokoch chce pokračovať. „V prípade, že prvý deň prežijem, nechcem, aby moje ďalšie ciele vedeli, že sú na zozname,“ vysvetľoval.

Jeho cieľom mohol byť aj premiér Eduard Heger, keďže Juraj K. sa pred niekoľkými týždňami fotil pred bytovkou, kde Heger býva. Premiér už potvrdil, že zverejnená fotografia útočníka je naozaj pred jeho domom.

Premiér na tlačovej besede odsúdil streľbu a vyzval na zastavenie nenávisti v spoločnosti. Na otázku, či sa obáva o svoj život, povedal, že nie.

„Neobávam sa, pretože si uvedomujem, akú ťažkú dobu žijeme,“ povedal Heger.

Vo vraždení Juraj K. už ďalej nepokračoval, polícia ho našla mŕtveho vo štvrtok ráno krátko pred ôsmou ráno v blízkosti budovy ministerstva školstva pri Jaskovom rade.

Podľa informácií Denníka N prišiel Juraj K. po útoku domov k rodičom, kde si vymenil jednu zbraň za druhú. Medzi Jurajom K. a rodičmi došlo ku konfliktu, vrah napísal aj list na rozlúčku. Potom z domu odišiel s otcovou zbraňou. Rodičia nezavolali políciu.

Útočník sa pravdepodobne celú noc potuloval okolo Kramárov a v blízkom lesoparku. Krátko po polnoci komunikoval na Twitteri, kde zverejnil svoj manifest, aj na webovej stránke 4chan, kde publikoval svoje fotografie z nočnej Bratislavy. Keď ho používatelia vyzývali, aby si urobil selfie s topánkou na hlave, ak je to on, kto zavraždil dvoch mužov, Juraj K. to vzápätí urobil.

V komentároch ďalej napísal, že necíti ľútosť nad zavraždenými homosexuálmi, ale smutný je kvôli svojej rodine.

Príspevky na stránke 4chan zmizli ešte v priebehu noci, twitterový účet bol už ráno takisto deaktivovaný.

S nacionalistickým videním sveta sa Juraj K. stretol aj doma. Jeho otec, rovnako Juraj, kandidoval v roku 2020 do parlamentu za Harabinovu stranu Vlasť.

Na svojom facebookovom profile Juraj K. starší zverejňoval kritiku prezidentky Zuzany Čaputovej či Hegerovej vlády, v postoch vyjadroval svoje proruské názory, nového ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera nedávno nazval „americkou marionetou“.

Necítil žiadnu ľútosť

Juraj K. bol nadaný žiak, no s problémovým správaním. Pedagógovia, s ktorými sme hovorili, sa zhodli, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie