Denník N

Vraha pohltili konšpiračné teórie o Židoch. Na to, aby strieľal, však potreboval aj ďalšie impulzy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Za hlavného nepriateľa považoval Židov, pre jeho rozhodnutie vraždiť však mohol byť zásadný aj osobnostný vývin a dostupnosť otcovej zbrane.

Fanúšikov konšpiračných teórií žije na Slovensku mnoho. Prieskumy Globsecu ukazujú, že minimálne každý druhý opýtaný Slovák by podpísal vetu, že o zásadných udalostiach rozhodujú tajné spolky, ktoré sa usilujú „o vytvorenie totalitnej svetovlády“.

Podľa príspevkov na Twitteri a podľa jeho takzvaného manifestu k nim jednoznačne patril aj Juraj Krajčík, ktorý v bare pre LGBTI komunitu zastrelil dvoch mladých mužov.

Čo sa musí stať, aby takýto človek prešiel k vraždeniu?

Viera v konšpiračné teórie sama osebe nestačí, hovoria odborníci, ktorých sme oslovili. Obvykle do toho vstupujú aj ďalšie faktory: osobnostný vývin, dostupnosť vražednej zbrane, ale aj spoločenská atmosféra v krajine.

„Pokiaľ je spoločenská atmosféra tolerantná k antisemitizmu či homofóbii, tak to prirodzene zvyšuje riziko, že sa tieto skupiny stanú terčom útoku,“ hovorí psychológ a súdny znalec Anton Heretik starší, ktorý sa špecializuje na skúmanie páchateľov násilných zločinov.

Hlavný nepriateľ: Židia

Začnime tým, čo vieme povedať o vrahovi takmer s určitosťou. V jeho verejných prejavoch sa objavovali motívy, ktoré sú v konšpiračných kruhoch dlhodobo známe. V prvom rade je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie