Denník N

Slafkovský pred prvým zápasom v NHL upokojil syna vetou, ktorú by mal opakovať každý rodič

Pre mnohých rodičov mladých športovcov je prinajmenšom inšpiráciou, pre ďalších určite aj vzorom. Preto je veľmi dôležité, aké slová Juraj Slafkovský st. používa vo verejnom priestore, keď rozpráva o výchove.

Kto niekedy bol na detskom športovom zápase, určite vie, ako vznikol termín „hokejový/futbalový/dosaďtesišport rodič“. Na detskom zápase je úplne iná atmosféra, ako keď hrajú dospeláci. Pri dospelých sa fandí organizovane a podporuje sa celý tím alebo individuálne pokrikujú frustrovaní ľudia na hráčov, ktorých väčšinou ani osobne nepoznajú.

Na detskom zápase však počujete rodičov, ako rozdávajú pokyny svojim deťom. „Neprihrávaj, strieľaj!“ nie je zriedkavosťou. Často to viac hovorí o nenaplnených ambíciách rodičov ako o ich vlastných deťoch.

Ak sa deťom nedarí, nie je zriedkavosťou ani to, že na nich rodičia nakričia priamo na mieste pred ostatnými.

Síce nevieme, ako presne sa v konkrétnych situáciách správali Slafkovského rodičia, z niekoľkých verejných výrokov jeho otca vyplýva, že nebol ten hokejový tatko, o ktorom je reč v úvode textu.

Na slovách záleží

Športový psychológ Peter Kuračka rodičom odporúča, aby pred zápasmi deťom povedali presne tú istú formulku, ktorú Slafkovský starší povedal synovi pred prvým zápasom v NHL.

Slafkovský mladší nám po svojom prvom zápase v NHL povedal, že „nad ním o trochu viac rozmýšľal, no po stretnutí s otcom sa upokojil“.

Čo mu povedal? „Nech si to užijem. Nič viac. Že on si to prišiel užiť na tribúne a ja som si to užíval na ľade.“

Psychológ Kuračka hovorí, že pre dieťa sú veľmi dôležité posledné slová, ktoré počuje od rodiča. „Odvodí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie