Denník N

Vrah zo Zámockej si chcel počkať aj na premiéra Hegera, no vraj nezastihol jeho auto

Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jedným z možných terčov vraha zo Zámockej ulice bol zrejme aj premiér Eduard Heger (OĽaNO). Pred niekoľkými týždňami sa odfotografoval pred premiérovou bytovkou, podobne ako pred barom Tepláreň, na ktorý nakoniec v stredu večer zaútočil.

Na tlačovej konferencii vo štvrtok predseda vlády potvrdil, že zverejnená fotografia útočníka je naozaj pred jeho domom. Ako povedal, o svoj život sa neobáva. „Neobávam sa, pretože si uvedomujem, aké ťažké časy žijeme,“ povedal novinárom Heger.

O svojom pláne zaútočiť na predsedu vlády písal na webe aj vrah. V stredu pred polnocou, teda už po zavraždení dvoch mladíkov pred barom na Zámockej ulici, na sociálnej sieti 4chan v angličtine napísal, že chcel mieriť vyššie. „Chcel som zastreliť premiéra, no ‚nepošťastilo‘ sa mi zastihnúť jeho prichádzajúce auto.“

V modernej histórii Slovenska nemáme skúsenosť s tým, že by ozbrojený terorista, ktorý neskôr reálne so zbraňou zaútočil v uliciach, plánoval útok na predsedu vlády. Hoci expremiér Vladimír Mečiar zvykol rozprávať o niekoľkých údajných pokusoch o atentát.

Fotografia útočníka zo Zámockej pred bytovkou predsedu vlády. Foto – archív

Vrah si terče kategorizoval

Úrad na ochranu ústavných činiteľov sa nechcel vyjadrovať k tomu, či by premiérovi skutočne hrozilo nebezpečenstvo. „O úrovni a spôsobe ochrany ústavného činiteľa a okolnostiach s nimi súvisiacich polícia z bezpečnostných a taktických dôvodov neinformuje,“ odpísali z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Štátni ochrankári nekomentovali ani to, či sociálne siete alebo polarizácia spoločnosti priniesli vyššie nároky na ochranu predstaviteľov krajiny. No pri mnohých verejných podujatiach je badateľné, že najvyšší ústavní činitelia majú v posledných mesiacoch posilnenú ochranu. Súvisí to najmä s bezpečnostnou situáciou po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Dôvody, prečo si útočník zo Zámockej vybral za svoje terče zároveň mladých ľudí v gej bare aj premiéra republiky, sa dajú nájsť v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie