Denník N

Koľko zarábaš, moja kráľovná? Ako som si pod falošným menom písala s internetovým podvodníkom

Foto - Deník N
Foto – Deník N

Zistila som, ako romantický podvodník ženu osloví, ako sa do nej za krátku chvíľu zamiluje i ako dlho trvá, pokým jej nehynúcu lásku vyzná. Zároveň som však zažila aj niečo iné: ako sa ju snaží odstrihnúť od blízkych, ako ju pri žiadosti o peniaze emočne vydiera a ako reaguje, keď sa ho spýtate, kým v skutočnosti je.

Vlastne sme sa s tým ani veľmi nepárali. Dominika založila mailovú adresu, ja som vybrala profilovú fotku a spoločne sme vymysleli meno: Jitka Dvořáková. Facebookový profil sme nakŕmili prvými informáciami o tom, kto Jitka je, odkiaľ pochádza a čo rada robí. Pridali sme ju do niekoľkých záujmových skupín. A profil ženy, s ktorou som strávila nasledujúci mesiac života, bol na svete.

Nápad vznikol organicky. Spolu s kolegami Dominikou Píhovou a Michalom Tomešom sme už nejaký čas pracovali na sérii textov o romantických podvodoch na internete. Po prvých rozhovoroch s podvedenými ženami i odborníkmi, ktorí sa témou zaoberajú, sa nám v hlavách začínal skladať základný obraz – vedeli sme, ako romantický podvod vyzerá v teórii, aké prípady rieši polícia, ako svoju skúsenosť spätne vyhodnocujú ženy, ktoré naleteli. Niečo nám však stále chýbalo: Ako presne taký podvod prebieha v reálnom čase?

Nikto z nás nemá vo zvyku vystupovať pod cudzím menom či vymyslenou identitou. Nepovažujeme to za slušné a jeden z dôvodov, prečo sa venujeme práve svojej profesii, je, že nám na pravde veľmi záleží.

V tejto situácii sme sa však rozhodli urobiť výnimku. Lepšia cesta, ako opísať dynamiku online romantického podvodu naozaj zblízka, nám totiž nenapadla. Hľadali sme spôsob, ako komunikáciu s podvodníkom zachytiť v tej najautentickejšej podobe; spôsob, ako si všimnúť detaily, ktoré by sme inak nemali šancu zbadať; spôsob, ako príbeh rozprávať v jeho plnom znení, od začiatku až do konca.

Môj romantický podvodník si ma našiel sám. Od toho momentu som na neho počas nasledujúcich štyroch týždňov myslela prakticky každý deň – písala som si s ním z domova, z práce, z metra, z postele i z dovolenky: Niekoľkokrát sa mi o ňom snívalo. A hoci ani jeden z nás nebol voči tomu druhému úprimný, dnes mám pocit, že som si k nemu akýsi zvrátený či pokrútený druh vzťahu naozaj vytvorila. Nie k jeho alter egu. K naozajstnej osobe, ktorá sa celý čas snažila ublížiť žene, ktorou som sa na mesiac tak trochu stala.

„Milujem ťa, láska moja,“ hovoril mi, keď ešte veril, že som jeho kúzlu prepadla.

„Vypadni a už mi nepíš,“ napísal na konci.

Deň 1: Volám sa Jitka Dvořáková

Facebookový profil pani Jitky Dvořákovej zakladáme 1. 9. 2022 asi o štvrtej popoludní. Jej základné rysy nie sú náhodné – inšpirovali sme sa príbehmi žien, ktoré sme dovtedy vypočuli, i poznatkami z akademických prác.

Jitka má 47 rokov, má za sebou rozvod. Žije v mestečku Nižbor v okrese Beroun a jej dvadsaťpäťročný syn s ňou už nebýva. Pracuje v kancelárii stavebnej firmy, má rada prírodu, bylinky i astrológiu. Na Facebooku nemá žiadnych priateľov.

Foto – Deník N

Profilovú fotku sme stiahli z fotobanky, a aby vyzerala aspoň trošku uveriteľnejšie, upravili sme ju farebným filtrom. Vyplnili sme aj bio Jitkinho profilu: „Obyčajná ženská s veľkým srdcom.“

Zároveň sme Jitku pridali do niekoľkých záujmových skupín: „Tajomstvo zverokruhu“, „Bylinky pre všetkých“ a tiež „Citáty od srdca ❤️“. Práve v tejto skupine s takmer stotisíc členmi si romantický podvodník vyhliadol jednu zo žien, ktorých príbehy sme si vypočuli.

Jitka na svojom profile už počas odpoludnia v deň jeho založenia zdieľa prvé príspevky – obrázok ruže, článok o bylinkách, súťaž o Indulonu. Tiež komentuje niekoľko obrázkov v Citátoch od srdca, väčšinou emotikonom či vyjadrením súhlasu.

Deň 2: Neuplynie ani 24 hodín

Ráno Jitka v skupine opäť reaguje na niekoľko citátov a na svojom profile zdieľa článok o pozitívnych účinkoch brusníc na zdravie. Asi o jedenástej dopoludnia prichádza žiadosť o priateľstvo.

Muž, ktorý žiadosť poslal, vystupuje pod dvoma menami: „Ishmael Emma“ a „Robert Micheal“ zároveň. Podľa profilu ide o dobre udržiavaného štyridsiatnika, ktorý pochádza z amerického Seattlu, má rád varenie, futbal, hudbu a čítanie. Na profile nezdieľa nič okrem vlastných fotiek, prvú pridal v apríli tohto roku. Spätné vyhľadávanie obrázkov vedie na fórum, ktoré odhaľuje romantických podvodníkov. Fotografií daného muža je tu celá databáza – v skutočnosti ide o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie