Denník N

Richard Zedník: V Montreale na sebe cítite oči. Ja som radšej ani nemal kanadskú televíziu

Richard Zedník a Juraj Slafkovský. Foto N - Štefan Bugan
Richard Zedník a Juraj Slafkovský. Foto N – Štefan Bugan

Alexej Kovaľov – Saku Koivu – Richard Zedník. Prvý útok, na ktorý sa v Montreale dodnes spomína, pretože sa postaral o historickú vec.

Montreal od svojho založenia v roku 1909 až do roku 2004 nikdy neotočil v play-off sériu zo stavu 1:3 na zápasy.

Podarilo sa mu to až pred 18 rokmi proti Bostonu. Zásluhu na tom mal najmä brankár José Théodore a spomenutý útok, ktorý v sérii získal 24 bodov (Koivu 10, Kovaľov 8, Zedník 6). Rozhodujúci zápas sa skončil v Bostone 2:0 a Zedník strelil obidva góly.

Neskôr Montreal otočil stav z 1:3 aj v roku 2010 proti Washingtonu a vlani proti Torontu.

Zedník sa tento týždeň vrátil do šatne, v ktorej bol domácim hráčom viac ako štyri roky. Bol sa v nej zoznámiť s Jurajom Slafkovským, ktorý je najobľúbenejším hráčom jeho syna.

Slafkovského sledoval v Bell Centre počas jeho prvého zápasu v NHL, ktorý Montreal vyhral nad Torontom 4:3.

Zedník v rozhovore hovorí:

  • aký tlak zažíva hokejista v Montreale;
  • čo odporúča Jurajovi Slafkovskému;
  • čo hovorí na stav slovenského hokeja a prečo sa neangažuje na zväze.

Ako hodnotíte Slafkovského výkon v prvom zápase v NHL?

Má stále len osemnásť a zastal si svoje miesto. Bol poctivý vzadu a mal aj dva dobré prieniky. Musí si veriť a každým zápasom sa bude len zlepšovať. Bude si zvykať na užšie klzisko, na ktorom nemá toľko času ako na európskom širšom ľade. Potrebuje sa aj dostať do presilovkovej formácie – vtedy má hráč pocit, že je v zápase. Keď mu dôveru dajú, on sa im zavďačí. Ale je tu, hrá za Montreal a ostatné príde postupne.

Veľmi dobre poznáte montrealské prostredie, Slafkovskému ste aj povedali, že ste ako hráč Canadiens radšej hrávali vonku. Prečo sa tu hrá ťažko?

V Montreale na sebe cítite oči, každý vás hodnotí. Tlak je vyvíjaný aj na Slafkovského, hoci ide o mladého chalana. Preto som mu povedal, nech si teraz užije dva najbližšie zápasy vonku. Je to však dobrý chalan a myslím si, že aj v Montreale bude v pohode.

Stačili prvé dva nevýrazné prípravné zápasy a Slafkovský bol hneď kritizovaný. Čo treba robiť, aby sa hráč s tlakom v Montreale vyrovnal?

Presne toto je Montreal. Keď som tu hral ja, nečítal som noviny ani som nemal kanadskú televíziu, radšej som si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

NHL

Rozhovory

Slafkovského začiatky v NHL

Reportér Denníka N Štefan Bugan na mesiac vycestoval do Kanady, aby pripravil sériu článkov o začiatkoch hokejistu Juraja Slafkovského v klube NHL Montreal Canadiens.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie