Denník N

Roman Samotný z Teplárne: Máte na rukách krv, vy všetci, ktorí nás chcete zakázať

Prezidentka Zuzana Čaputová pri stretnutí s majiteľom klubu Tepláreň Romanom Samotným. Foto - TASR
Prezidentka Zuzana Čaputová pri stretnutí s majiteľom klubu Tepláreň Romanom Samotným. Foto – TASR

Prejav zakladateľa podniku Tepláreň na spomienke: Biskup hovoril, že naše bozky nepatria do vysielania RTVS, lebo tým poškodíme deti. Poslanec parlamentu nám chcel dávať mlynské kamene na nohy a hádzať nás do vody.

Teraz sme mali byť v Teplárni a chystať sa na piatkový večer. Je to ten sladký moment, keď pozabudnete na starosti sveta a s nejakým tým gintonicom sa jednoducho bavíte. Smejete sa a užívate si blízkosť ľudí, ktorých máte radi.

Teraz sme mali byť v Teplárni, no stojíme tu a krváca mi srdce. Aj mnohým z vás…

Vo štvrtok chladnokrvne popravil vrah dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. Previnili sa tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí.

Námestie SNP v Bratislave počas Pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kam sme sa to ako krajina dostali? Nenávisť je normou, vulgárnosť je každodennou súčasťou našich slovníkov. Kam sa len pozriete, všade samé otrávené studne plné hoaxov, konšpirácii a lží. A ľudia z nich pijú – najprv trošku, potom viac a viac a viac. Otrávi im to úsudok, myseľ aj srdce.

To, čo sa stalo vo štvrtok v Teplárni, je toho dôsledok. Roky sme ako LGBTI+ aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby sme sa nedostali až do tohto bodu. Robili sme všetko, čo bolo v našich silách, no bolo nás málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru.

Biskup hovoril, že naše bozky nepatria do vysielania RTVS, lebo tým poškodíme deti. Poslanec parlamentu nám chcel dávať mlynské kamene na nohy a hádzať nás do vody. Ten istý chce zakázať, aby sa o nás čo i len hovorilo na školách. Iný chce zakázať náš symbol dúhovej vlajky na verejných budovách. Čelíme systematickej snahe o vymazanie z verejného priestoru.

Od tej symbolickej je to len krok k tej fyzickej snahe o naše vymazanie. Máte na rukách krv, vy všetci a všetky, ktorí nás roky chcete zakázať vo verejnom priestore. Zasiali ste nenávisť a jej plodom je smrť dvoch ľudí. A spoluzodpovední ste aj vy, čo roky mlčíte a dovolíte vašim blízkym, aby slová útočili a zraňovali. Mlčíte a dovolíte, aby zlo rástlo. A mnohí, mnohí mlčíte preto, lebo v hĺbke duše ste LGBTI+ ľudí nepovažovali za rovnocenných. S pýchou ste nás považovali za čosi menej.

Mnohí hovoria, že LGBTI+ ľudia sú ideológia. Ja som však videl krv svojich blízkych na chodníku. Videl som ich rozstrieľané telá, žiadnu ideológiu. Svedčím v mene zabitého Matúša. Svedčím v mene zabitého Juraja. Svedčím v mene postrelenej Radky. Prosím, svedčte v ich mene aj vy. Každý a každá z vás má hlas, ktorý musí byť počuť. Spolu zastavíme nenávisť. Aj vďaka vám a vašim hlasom zvíťazí láska.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie