Denník N

Projekt bytov Penty je roztrúsený po poliach, finančníci chcú obísť malých majiteľov

Bory aj s plánovanou obytnou štvrťou. Vizualizácia - Penta
Bory aj s plánovanou obytnou štvrťou. Vizualizácia – Penta

Na poliach za nákupným centrom Bory majú vyrásť nové byty. Penta tam kúpila iba roztrúsené pozemky, ktoré chce napriek odporu pôvodných majiteľov sceliť a vyhnúť sa ďalšiemu skupovaniu.

Dom, pole, dom, pole. Takto si Penta novú obytnú zónu pri svojom nákupnom centre Bory nepredstavovala.

Skupina prišla s projektom 340 bytov už pred dvomi rokmi, zatiaľ sa výstavba veľmi nepohla. Vykúpili zatiaľ totiž iba časť pozemkov, ktorých pôdorys sa veľmi nepodobá na predstavený projekt novej štvrte hneď za nákupným centrom. Pozemky Penty sú premiešané medzi pozemkami ostatných majiteľov.

Firma sa preto snaží cez takzvané jednoduché pozemkové úpravy parcely sceliť. Na veľkej ploche by tak z mnohých roztrúsených pozemkov vznikol jeden celistvý a majitelia malých pozemkov by museli za svoj podiel dostať rovnako veľké pozemky, ale na okrajoch tejto plochy. Penta by tak získala priestor pre výstavbu a obišla ostatných majiteľov, ktorí jej doteraz pri dokončení projektu prekážali.

Susedia Penty sú proti

Zástupca drobných vlastníkov Tomáš Hergott tvrdí, že od Penty ponuku na kúpu pozemkov nedostali. So zámenou nesúhlasia, boja sa, ako by vyzerali nové upravené pozemky a čo by pri nich vyrástlo. Chcú preto, aby developer pozemky kúpil.

Hovorca Penty Gabriel Tóth vraví, že pôdy už majú dosť a ďalšiu vykupovať nechcú. Stačí im iba sceliť to, čo už majú.

Firma na webe prezentuje, že na jar spúšťa pilotný projekt novej obytnej štvrte. „Z príjemne zvlneného terénu zelene vyrastie desať bytových domov s prioritou pešieho pohybu a oddychových voľnočasových aktivít v atraktívnom prostredí mestského parku, predstavuje obytnú časť Borov.

Obchodné centrum Bory Mall ešte na vizualizácii. Vizualizácia – Bory

Penta tvrdí, že sú na riešenom území majoritným vlastníkom. Majitelia ostatných pozemkov zasa vravia, že skupina zatiaľ nemá ani polovicu.

Úpravy sú podľa Okresného úradu Bratislava, ktorý ich riadi, možné iba vtedy, ak s nimi súhlasia vlastníci aspoň dvoch tretín výmery pozemkov. Za súhlas sa považuje aj nepodanie námietky alebo ak je námietka neopodstatnená.

Dokončenie projektu je zatiaľ otázne, na orných a trávnatých pozemkoch domy zatiaľ nemôžu stáť. Pôvodne sa mala výstavba začať na budúci rok, podľa Penty to však závisí od získaných povolení.

Iniciovali sme už zmenu územného plánu, hovorí Tóth. V prvej etape má byť postavených vyše tristo jedno- až štvorizbových bytov.

Developer mestskú časť obdarúva

Penta je v mestskej časti Lamač, v ktorej Bory ležia, štedrým sponzorom. Najskôr cez firmu The Port (neskôr Bory) kúpila v roku 2007 od mestskej časti pozemky za takmer 24 miliónov korún (takmer 800-tisíc eur). Tá istá firma dala Lamaču do daru 17 miliónov korún (asi 565-tisíc eur).

Po premenovaní prispievali Bory už skromnejšie. Napríklad 800 eur dali na voľnočasový areál, dvetisíc eur na Rozálske hody či 200 eur na Mikulášsky stolnotenisový turnaj.

Penta ako zodpovedný developer považuje za prirodzené, že súčasťou jej podnikania sú aj investície do verejnej infraštruktúry či na podporu lokálnych komunít, vraví Tóth. Tvrdí, že všetky dary boli dobrovoľné a v podpore dobrých a užitočných projektov budú pokračovať aj v budúcnosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie