Denník N

Školský týždeň: Rozpočet na budúci rok prináša vyššie platy, ale dosť peňazí nemusí byť pre všetkých ľudí v školstve

Školstvo čaká s novým rozpočtom ťažký rok, budú chýbať peniaze na učiteľky a učiteľov.

Bez toho, aby sme do vzdelávania dali viac peňazí, nemôžeme očakávať, že deti budú mať lepšie školy. Zároveň treba, samozrejme, dbať, aby sme financie minuli na dobrý účel.

Predovšetkým potrebujeme lepšie zaplatiť učiteľky a učiteľov, ako aj ďalší školský personál. Inak hrozí, že v školách nebude mať kto učiť alebo o prácu v školstve nebudú mať záujem mladí ľudia s dobrými predpokladmi na učiteľské povolanie.

Súčasne musíme do škôl dostať viac pedagogických asistentiek a asistentov a odborného personálu (napríklad školské psychologičky, či špeciálnych, alebo sociálnych pedagógov), ktorí sa budú podieľať na podpore pre deti s rozmanitými potrebami. Ďalej je napríklad nutné, aby školy mali dostatok peňazí na kvalitné učebné materiály a podobne.

Tento týždeň ministerstvo financií predstavilo návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Výdavky na školstvo by mali stúpnuť v porovnaní s tohtoročným rozpočtom o 375 miliónov eur. Z toho 222 miliónov eur bude na regionálne školstvo a 153 miliónov eur na vysoké školy. Čo sa v tomto náraste ukrýva a bude to stačiť? Môžeme sa nádejať, že sa vzdelávanie začne postupne zlepšovať?

Väčšina peňazí pôjde na platy, atraktivita učiteľského povolania sa však nezvýši

Väčšina dodatočných peňazí pôjde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie