Denník N

Oxfordský profesor Roger Griffin: Útok spred Teplárne je jasný akt terorizmu

Fotografie zavraždených Matúša Horvátha (23) a Juraja Vankuliča (27) pred Teplárňou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fotografie zavraždených Matúša Horvátha (23) a Juraja Vankuliča (27) pred Teplárňou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Manifest vraha sme dali posúdiť zahraničným aj slovenským odborníkom na extrémizmus a krajnú pravicu.

Manifest 19-ročného vraha zo Zámockej, ktorý zabil Matúša Horvátha (23) a Juraja Vankuliča (27), je najmä nenávistným pamfletom obviňujúcim Židov zo svetovej nadvlády.

Svoj 65-stranový text zverejnil pár hodín pred útokom na Twitteri. Denník N požiadal o jeho posúdenie viacerých odborníkov na extrémizmus a krajnú pravicu – aj profesora moderných dejín z Oxfordu Rogera Griffina, ktorý je jedným z najväčších odborníkov na fašizmus a podrobne sa venoval napríklad nórskemu teroristovi Andersovi Breivikovi, a Kacpera Rekaweka, odborníka na terorizmus z Centra pre výskum extrémizmu Univerzity v Osle.

Odborníci na krajnú pravicu a terorizmus sa zhodujú, že ide o teroristický útok. Z manifestu vyčítali, že útočník sa nezradikalizoval pod vplyvom slovenských extrémistov, ale sám vo virtuálnom prostredí pri hraní videohier a na zahraničných konšpiračných fórach – nielen medzi americkými, ale aj ruskými neonacistami.

Celý text manifestu nezverejňujeme. Nerozoberáme ani konkrétne nenávistné myšlienky vraha. Zaujímalo nás najmä hodnotenie expertov, čo vraha motivovalo, čo ho priviedlo k útoku a ako sa mohol zradikalizovať – aby sme lepšie mohli pochopiť, či sa dalo tomuto činu vopred zabrániť a na čo by sme sa mali sústrediť teraz, aby sa neopakoval.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie