Denník N

Ako mi Tepláreň zmenila život

Spolu v Teplárni v roku 2014. Foto - archív autora
Spolu v Teplárni v roku 2014. Foto – archív autora

Tepláreň mi zmenila život. Tepláreň nie je len bar, ale je to aj Roman Samotný ako osoba. Tepláreň sú aj stretnutia – párty, ktoré organizoval.

Na jednej z jeho akcií, ktoré sa niekedy volali Tepláreň a niekedy inak, som spoznal svojho partnera Davida. Budúci rok sa ideme zobrať. Je načase, sme spolu desať rokov.

David je z Anglicka, v Bratislave bol na výmennom pobyte a na internete si v jeden večer začiatkom novembra 2013 čítal výstražné komentáre pre turistov, že do Petržalky by nemal chodiť. Ale bolo tam bezpečné miesto, akcia, ktorú organizoval Roman Samotný.

S Davidom nechcel nikto hovoriť po anglicky, a keď už sa vytancoval a bral kabát, oslovil som ho ja a odvtedy sa rozprávame.

Roman bol veľmi odvážny, keď sa pokúsil svoje akcie premeniť na permanentné miesto, na bratislavskej Zámockej ulici, vedúcej rovno na hrad a k parlamentu.

Je jedna vec robiť akcie, tie sú súčasťou noci, ktoré nikto nevidí. Iná vec je otvoriť si bar, ktorý je súčasťou ulice, ten vidia všetci.

Niečo vzadu v hlave mi hovorilo, že riskuje. Tiež mi hovorilo, že som rád, že niekto je taký odvážny, že riskuje. Som rád za nás všetkých queer ľudí.

Musí to chcieť obrovskú vnútornú silu ponúkať ruku spoločnosti, ktorá vám nadáva a ponižuje vás. Lebo presne to znamená otvorenie neskryte teplého baru na jasnej ulici, nie niekde v podzemí alebo bočnej uličke.

Roman sa snažil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Útok na Zámockej

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie