Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Rodičia so svojou LGBTI+ tínedžerkou preplakali celú noc

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

po nenávistnom vražednom útoku pred barom Tepláreň sa na vás iste valí mnoho informácií, ste zmätení, už asi aj unavení, možno aj úzkostní.

Tiež sa vám možno ťažko hľadajú vhodné slová, možno neviete, ako hovoriť so svojimi deťmi, ktoré si len budujú slovnú zásobu, či so staršími príbuznými, ktorí boli zvyknutí na istý typ slovníka.

Možno vám až teraz naplno došlo, aké zraňujúce bolo verejné vyjadrovanie o LGBTI+ ľuďoch – a to zo strany politikov, ale aj iných verejne známych ľudí.

Aj ľudia dennodenne pracujúci so slovom, vrátane redakcie Denníka N, sú v procese učenia sa, ako scitlivovať jazyk, ako byť presní a pritom použiť slová, ktoré sú pre LGBTI+ ľudí prijateľné a aj oni ich používajú.

Veľa tragických udalostí v histórii sa ešte predtým, ako sa skutočne stali, dalo vystopovať z úpadku a vulgarizácie jazyka, z urážlivého pomenúvania istých skupín.

Môže to však fungovať aj naopak. Čím menej vulgárnych, ponižujúcich, zosmiešňujúcich slov budeme počuť alebo čítať na niečiu adresu, tým ťažšie bude pre nás ignorovať jeho pocity a pridávať sa k tým, čo ho chcú ponižovať alebo mu ubližovať.

Nepôjde to hneď a nebude to na jednotku, ale mohli by sme to skúsiť.

Napríklad aj preto, aby sme to uľahčili rodičom LGBTI+ detí, o ktorých si budete môcť prečítať nižšie. Píšem však aj o odvážnych iránskych novinárkach, dávam tip na knihu o láske na život a na smrť medzi dvomi mladými mužmi či na seriál o podvodníčke, ktorej takmer klapol geniálny plán.


Téma týždňa: Sme otrasení, ale musíme sa pozbierať. Pre naše deti

Viem si predstaviť, ako mnohým rodičom stislo srdce, keď počuli, čo sa vlastne stalo na Zámockej ulici v Bratislave a prečo, na koho a kto tam strieľal.

Osobitne rodičom, ktorých deti sú LGBTI+ alebo majú odlišný vzhľad, ktorý tiež dráždi ľudí, čo si myslia, podobne ako vrah zo Zámockej, že hodnotná je len jedna rasa.

Chápem, že v prvotnom šoku a zdesení sa ocitli v bode, keď si naplno uvedomili, že ich pred zlom nebudú vedieť ochrániť, lebo to nie je v ľudských silách. A možno sa z tej beznádeje aj zosypali.

Poznám niekoľko rodičov LGBTI+ ľudí. Niektorí už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Pod slnkom Jany Shemesh

Silné ženy

Útok na Zámockej

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie