Denník N

Expert Kofroň: Schopní ukrajinskí velitelia sú viac ako ruská technika a počty

Ukrajinskí vojaci. Foto - tasr/ap
Ukrajinskí vojaci. Foto – tasr/ap

„Nemyslím si, že v najbližších dňoch príde niečo superzásadné, hoci sa špekuluje o útoku smerom na Melitopol, čo by mohlo mať významný dosah na priebeh vojny. Ale podľa mňa je dôležitejšie to, ako Rusom zafunguje alebo nezafunguje mobilizácia,“ vysvetľuje český politický geograf Jan Kofroň.

Rozprávali sme aj o tom:

  • ako môže chladnejšie počasie ovplyvniť vojnu na Ukrajine;
  • prečo Rusi vyťahujú zo skladov staré tanky;
  • čo je vo vojne dôležitejšie ako vojenská technika;
  • prečo USA pomáhajú Ukrajine násobne viac ako Európa.

Ukrajinské sily za posledný mesiac oslobodili viac ako 600 obcí, informovalo v piatok ráno ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu. Britské ministerstvo obrany medzitým uviedlo, že proruské sily a ruská armáda pomaly postupujú ku kľúčovému mestu Bachmut v Donbase, no ich postup im komplikujú ukrajinské útoky aj nedostatok munície a vojakov. Ako sa teda darí ukrajinskej armáde na bojisku?

Ukrajincom sa podarilo oslobodiť pomerne veľkú časť územia najmä v septembri predovšetkým v Charkivskej oblasti. Bolo to okolo 10-tisíc štvorcových kilometrov, dobyli Lyman a jeho okolie. Odvtedy je front relatívne statický. Dobytie časti územia na severovýchode prinieslo Ukrajincom významné teritoriálne zisky vrátane väčších miest, nebavíme sa o malých obciach so 150 obyvateľmi. Ukrajincom sa zároveň podarilo vytlačiť Rusov zo severnej časti pravého brehu rieky Dnipro, teda na sever od Chersonu, ale tam v podstate nič nie je, len malé dediny, o ktorých dovtedy nikto u nás nepočul. V tejto oblasti Ukrajinci nezaznamenali veľký úspech, aspoň nie taký veľký, aký by som pred mesiacom očakával. To, o čo tam Rusi prišli, nie je až také podstatné.

Ako to myslíte?

Očakával som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie