Denník N

Putinovi nemôžeme ustupovať, ale jeho hrozby treba brať vážne, hovorí český premiér Fiala

Český premiér Petr Fiala. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Český premiér Petr Fiala. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Nesmieme sa báť ani pristúpiť na Putinove hrozby, musíme ich však brať vážne, hovorí český premiér Petr Fiala (ODS). „Zlu sa nesmie ustupovať,“ hovorí s tým, že stačí jediné: nech ruský prezident stiahne vojská z Ukrajiny. „A nie je čo ďalšie riešiť,“ vysvetľuje. V rozhovore pre Deník N opisuje aj svoju rolu v českom predsedníctve Rady EÚ i zložité rokovania o skrotenie cien plynu.

Na čo sa v rozhovore ešte pýtame:

  • Čo je Putinovým cieľom, keď priznáva, že bombarduje civilné budovy a infraštruktúru?
  • Je Česko pripravené na ďalšiu utečeneckú vlnu z Ukrajiny, keď Rusi na Ukrajine zničia teplárne a elektrárne?
  • Ako sa pozerá na kritiku, že Česko pomáha viac Ukrajine než vlastným ľuďom?
  • Kto zaplatí plošné zastropovanie cien za plyn v celej Európe?

Ohliadnime sa za dvoma veľkými samitmi v Prahe. Ten prvý ste označili za úspech, druhý sa však žiadnou, hoci aj neformálnou dohodou či posunom neskončil. Stačí, že Praha v podstate iba umožnila diskusie, bez reálneho posunu? 

Samity som označil za úspech na základe reakcií ľudí, ktorí sa ich zúčastnili, a tiež hodnotení medzinárodných médií. Som veľmi rád, že Praha bola tie dva dni centrom pozornosti svetových médií. Takú reklamu by sme si ani nedokázali zaplatiť. Je to pre Česko, Prahu a nás všetkých skvelé.

A čo výsledky samitov?

Ani v jednom prípade nebol plán a nie je ani cieľom dospieť k nejakým záverom. Nutnosť zhodnúť sa na záveroch by komplikovala otvorenú debatu a to, o čo na tých samitoch ide. Pri konzultáciách s Emmanuelom Macronom a Charlesom Michelom sme sa zhodli, že nechceme, aby to (Európske politické spoločenstvo, ktoré rokovalo vo štvrtok – pozn. red.) malo akúkoľvek formalizovanú podobu – žiadny aparát, inštitúcie. Že to musí byť platforma pre otvorenú diskusiu. A aby sme sem dokázali dostať štáty, ktoré spolu ani nehovoria, musí to mať tento formát. Sedeli tam spolu štáty ako Azerbajdžan, Arménsko, Turecko a tak ďalej. Bol to zámer, aby to bolo bez záverov a štruktúry.

To isté platí aj pre neformálny samit Európskej rady v piatok. Na konkrétne vety vo vyhlásení bude čas o dva týždne v Bruseli. Tu sme mali priestor vyjadriť politické názory, vypočuť si názory iných a dať smer Komisii, ako má pripravovať ďalšie rozhodnutia. Bol to jednoznačný úspech a dosť sme sa posunuli napríklad v téme boja s cenami energií.

Pred pár dňami bola v Prahe neformálna Rada pre energetiku. Maďarský minister zahraničia a energetiky odletel potom priamo do Moskvy. Nie je problém, že sa rokuje za zatvorenými dverami a jeden minister potom ihneď ide všetko rozprávať do Moskvy? Nenabúrava to jednotu Európy v postupe proti Rusku? 

Niektoré štáty majú na vzťahy s Moskvou iný názor než ostatní, to je fakt. A Maďarsko sa tým netají. Jednotou Európy nerozumiem to, že si všetci myslíme to isté, ale že dokážeme nájsť spoločné stanovisko. V tom vidím zmysel českého predsedníctva a debát, pretože nakoniec odídeme s tým, že sme sa všetci zhodli na sankciách proti Rusku, podpore Ukrajiny vrátane Maďarska. Jednota je vo výsledku.

Vám nevadí, že predstaviteľ maďarskej vlády ide hneď po rokovaní do Moskvy, kde všetko hovorí?

Maďarsko má voči Moskve inú politiku než ostatné členské krajiny. Každý to vie a vidí. Vy vidíte politiku českej vlády, a to je jasná odpoveď. Nepáči sa mi nadbiehanie Rusku, na druhej strane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Rozhovory

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie