Denník N

Týždeň v zdraví: Prečo majú LGBTQ+ ľudia vyššie riziko samovraždy? Môže nedostatok vitamínu D za depresiu? Môžeme večer cvičiť alebo radšej nie?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  prečo majú LGBTQ+ ľudia zažívajúci diskrimináciu a traumu vyššie riziko samovraždy,
  •  či môžeme považovať deficit vitamínu D za jednu z možných príčin depresie,
  •  aký vplyv na spánok môže mať večerné cvičenie.

Ľudia z LGBTQ+ komunity zažívajúci diskrimináciu a traumu majú vyššie riziko samovraždy

Nie je dôvod diskutovať, či za dvojnásobnú vraždu na Zámockej môže internet, pretože nemôže. Okrem vraha sú za ňu zodpovední všetci ľudia vyvolávajúci nenávisť – kdekoľvek, nielen na internete.

Každý, kto je iný ako väčšina, bytostne túži po tom, aby bol akceptovaný rovnako ako každá iná ľudská bytosť. Nielen v našej homofóbnej spoločnosti to majú ľudia z LGBTQ+ komunity mimoriadne ťažké. Okrem odsudzovania, ale aj posmeškov, nenávisti až démonizovania, diskriminácie, obťažovania a násilia musia čeliť aj vyššiemu riziku samovrážd. Áno, až tak veľmi im ubližuje to, čo im dokážu robiť ostatní ľudia.

Žiť prakticky vytesnený a neakceptovaný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

LGBTI+

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Útok na Zámockej

Zdravie

Teraz najčítanejšie