Denník N

Nie, nebola to vražda zo žiarlivosti. Tri fámy, ktoré sa šíria okolo útoku na Zámockej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vrah bol v prvom rade antisemita, priaznivec sprisahaneckých teórií a obdivovateľ „bielych teroristov“. Ak slovenskej vláde niečo vyčítal, tak to, že vraj na pokyn Židov zadržali potenciálneho teroristu, vystupujúceho pod prezývkou „Slovakbro“.

V tomto článku rozoberáme fámy, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach okolo vraždy Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča pred bratislavským podnikom Tepláreň:

  1. Vrah údajne strieľal zo žiarlivosti;
  2. za jeho radikalizáciu vraj môže Amerika;
  3. túžba zabiť Hegera má dokazovať, že mu o LGBTI+ ľudí až tak nešlo.

K týmto fámam ponúkneme fakty, ktoré vychádzajú z tvrdení vyšetrovateľov, psychológov, ako aj z toho, že o svojich motívoch písal vrah sám.

1. Vrah údajne strieľal zo žiarlivosti

K rozšíreniu fámy o „milostnom motíve“ prispela slovenská polícia, ktorá v stredu tesne po útoku oznámila, že pracuje s dvomi motívmi: nenávisť k LGBTI+ komunite alebo milostný trojuholník. S odkazom na políciu tieto dve možné verzie citovali aj viaceré médiá.

Už vo štvrtok ráno však začalo byť všetko jasné: vrah takmer s určitosťou vraždil pre nenávisť k sexuálnym menšinám, ktorú si zdôvodnil sprisahaneckými teóriami. Na piatkovej tlačovej konferencii neskôr špeciálny prokurátor Daniel Lipšic priblížil, že nič nenasvedčuje tomu, že by vrah svoje obete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

LGBTI+

Útok na Zámockej

Slovensko

Teraz najčítanejšie