Denník N

Kandidát na ombudsmana nechce vysvetľovať Tarabovu podporu. Poslanci si vyberú z troch mien

Kandidáti na ombudsmana, zľava: Marián Török, Maroš Matiaško, Róbert Dobrovodský. Foto - N
Kandidáti na ombudsmana, zľava: Marián Török, Maroš Matiaško, Róbert Dobrovodský. Foto – N

Slovensko už viac ako polroka nemá verejného ochrancu práv. Po odchode Márie Patakyovej, ktorá v úrade skončila koncom marca, sa voľba jej nástupcu či nástupkyne v parlamente opakovane odkladala. Na program parlamentu sa dostala až teraz a poslanci sa s voľbou neponáhľajú.

O ombudsmanovi by mali rozhodnúť začiatkom novembra.

Na úrade bez predsedu sa kopia podnety, ktoré sú síce vybavené, no nemá ich kto podpísať. Je ich vyše päťsto a nie je vylúčené, že odvtedy, čo ich úradníci vyriešili, sa už zmenil právny aj skutkový stav niektorých prípadov, a tak ich bude potrebné nanovo preskúmať.

Parlamentný výbor pre ľudské práva spravil v pondelok pri výbere nového ombudsmana aspoň určitý posun v procese voľby a vypočul si všetkých troch kandidátov.

Vďaka tomu verejnosť vie len toľko, že asistent poslankyne Kataríny Hatrákovej a vysokoškolský pedagóg Róbert Dobrovodský (1982), advokát špecializujúci sa na ľudské práva Maroš Matiaško (1983), ako aj bývalý vedúci Kancelárie verejného ochrancu práv Marián Török (1981) spĺňajú podmienky kandidatúry.

Kandidáti na ombudsmana, zľava: Marián Török, Maroš Matiaško, Róbert Dobrovodský. Foto – N

Pre poslancov to nie je téma

Vypočutie mohlo byť rozhodujúce najmä pre najväčší poslanecký klub OĽaNO, v ktorom sú až deviati poslanci, ktorí súčasne podporili Dobrovodského aj Matiaška. Poslanci vrátane členov ľudskoprávneho výboru však veľký záujem o post ombudsmana neprejavili. Prišli len siedmi z trinástich.

Kto koho navrhuje

  • Róbert Dobrovodský: navrhuje ho poslankyňa Katarína Hatráková, kandidatúru podpísalo 27 poslancov z OĽaNO, zo Sme rodina, ale aj Tomáš Taraba, Štefan Kuffa alebo Martin Čepček;
  • Maroš Matiaško: navrhuje ho poslanec OĽaNO Dominik Drdul, podporu má od 20 poslancov najmä z klubu OĽaNO, ku ktorým sa pridali Juraj Šeliga a Jana Žitňanská (Za ľudí);
  • Marián Török: navrhuje ho Vladimíra Marcinková (SaS), kandidatúru podpísali 16 poslanci prevažne z klubu SaS, ale aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár.

Na verejného ochrancu práv sa môže obrátiť každý občan, od jeho vzniku sa na úrad obrátilo už viac ako 50-tisíc ľudí. Dohliada

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ombudsman Dobrovodský

Tomáš Taraba

Slovensko

Teraz najčítanejšie