Denník N

O návrhu SaS o partnerskom spolužití by mala hovoriť koaličná rada, čaká sa na postoj OĽaNO aj Sme rodina

Igor Matovič si v parlamente podáva ruku s Borisom Kollárom. Foto - TASR
Igor Matovič si v parlamente podáva ruku s Borisom Kollárom. Foto – TASR

Zlepšenie niektorých životných situácií aj pre LGBTI+ ľudí cez zavedenie partnerského spolužitia, ktoré navrhuje SaS, má šancu prejsť do druhého parlamentného čítania.

SaS navrhuje viacero úprav pre ľudí v partnerskom spolužití. To by vznikalo a zanikalo formou notárskej zápisnice. Týkalo by sa bezpodielového spoluvlastníctva, dedenia, nahliadania do zdravotnej dokumentácie, ale aj podnikania či vdovského dôchodku (všetky navrhované opatrenia sú na konci tohto textu).

Za by mali hlasovať okrem 21 poslancov SaS aj 11 poslanci z Hlasu, 3 poslanci Za ľudí, poslanci Tomáš Valášek (PS), Miroslav Kollár (Spolu) a najmenej 9 poslancov OĽaNO. Kristián Čekovský z OĽaNO povedal, že bude hlasovať za a predpokladá, že tak urobia aj všetci deviati poslanci z občiansko-demokratickej platformy v hnutí. Ešte predtým však budú o svojom úmysle informovať poslanecký klub OĽaNO.

Spolu je to v tejto chvíli 46 poslaneckých hlasov. K nim by mohli pribudnúť ešte ďalší poslanci OĽaNO a možno aj niektorí zákonodarcovia zo Sme rodina. Na schválenie návrhu v prvom čítaní treba hlasy nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov, nejde teda vždy o potrebu 76 hlasov.

O návrhu SaS by sa malo hovoriť na pondelkovej koaličnej rade. V koalícii predpokladajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie