Denník N

Je neprípustné, aby politik používal mafiánsky slovník

Verejní činitelia by mali tlmiť negatívne emócie, nie ich živiť, podnecovať či dokonca surfovať na vlne temných vášní a prízemných pudov.

Autor je publicista

„Povedal mi, že niekto ho chce dať dole,“ vypovedala svojho času na súdnom pojednávaní bývalá manželka mafiána Jozefa Eštóka. Ten bol šéfom jednej z košických mafiánskych skupín. Keď zasahoval do kšeftov Okoličányovcov, zavraždili ho.

Chránený svedok Róbert Görcsös opísal Špeciálnemu súdu Eštókovu vraždu. Podľa jeho výpovede on a Jozef Leško z gangu Okoličányovcov dostali pokyn, aby Eštóka „dali dolu“. Eštóka napokon popravil Jozef Leško s Róbertom Nigutom, keď na jeho auto pálili zo samopalu priamo na ulici neďaleko zastávky MHD. Zasiahli pritom aj dvoch nevinných ľudí, Romana Straku s priateľkou, ktorí sa nachádzali v blízkosti. Straka po prevoze do nemocnice zomrel.

Dať niekoho dole – takto sa medzi sebou rozprávajú mafiáni, keď hovoria o zavraždení niekoho nepohodlného. V ich slovníku to znamená popraviť ho.

„Postupne ich budem dávať dole,“ povedal Matovič na adresu novinárov. Teda, aby sme boli presní, má sa to týkať tých, ktorých si podľa neho možno kúpiť. Na priamu výzvu, nech povie, o ktorých novinárov konkrétne ide, nevedel povedať jediné meno, len príklad spred niekoľkých rokov. Neprekáža mu však robiť z novinárov živé terče.

Isteže, niekedy môžeme tušiť alebo mať pocit, že niektoré mediálne výstupy sú riadené v záujme konkrétnych osôb či strán, alebo v neprospech niekoho a vecne nie sú korektné. Inokedy to môže byť len povrchnosť a niekedy to môže byť naša subjektívna interpretácia. Nič z toho však nikomu nedáva právo používať mafiánsky slovník a robiť z novinárov živé terče.

V odôvodnených prípadoch je namieste reagovať napríklad tak, ako nedávno reagoval policajný prezident Štefan Hamran v súvislosti s istým článkom, voči ktorému mal oprávnene vážne a vecne podložené výhrady.

Matovič sa na sociálnej sieti snažil vyviniť s tým, že hovoril „o očistení novinárskeho stavu od ľudí, ktorí sú korupční“. Odhliadnuc od otázky, či toto je úloha ministra financií, Matovič môže vysvetľovať, ako to myslel či nemyslel. Faktom je, že zvolil mafiánsky slovník. Dlhodobo je zjavné, že nerozumie tomu, že slová môžu byť zbraň, majú svoj dosah, spoluutvárajú atmosféru v spoločnosti a môžu podnecovať jednotlivcov k neakceptovateľným činom.

Namiesto uznania chyby, namiesto toho, aby svoju formuláciu odvolal a ospravedlnil sa za nevhodný slovník a možný dosah slov, vysvetľuje, ako to myslel. V podstate nám povedal, že použiť mafiánsky slovník je v poriadku, len mu musíme správne rozumieť.

Nik rozmýšľajúci si jeho slová nevysvetľuje ako pripravované fyzické útoky na novinárov. Problémom sú nevhodne zvolené slová. Opakovane sa však presviedčame, že Matovič nevie vážiť slová.

Čo ak niekomu prepne v hlave a naozaj „dá dole“ niektorého novinára? Päsťami, kopancom alebo nebodaj so zbraňou v ruke? Alebo kohokoľvek, kto sa hlási k liberálnym hodnotám, ktoré on spája so všemožným zlom, a tých, čo sa hlásia k liberálnym hodnotám, predhadzuje verejnosti ako obraz najväčšieho zla a nepriateľa?

Neustále zasievať jed do spoločnosti vedie k jej otráveniu. Ventilovanie hnevu alebo patologická ilúzia hrdinstva môže mať nevypočítateľné a tragické vyústenie. Verejní činitelia by mali tlmiť negatívne emócie, nie ich živiť, podnecovať či dokonca surfovať na vlne temných vášní a prízemných pudov.

V čase, keď niektorí politici šírili agresívnu a štvavú rétoriku proti utečencom, došlo v Bratislave k niekoľkým fyzickým útokom proti cudzincom. Pri jednom z nich zabili Filipínca Henryho Acordu.

Pripomenutie podobných súvislostí je hrozivo aktuálne aj v kontexte dvojnásobnej brutálnej vraždy v uplynulých dňoch.

Zarážajúce je, že Matovič si mafiánsky slovník voči novinárom dovolí používať aj napriek vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky.

V predmetnej relácii Matovič spomenul Dánsko ako krajinu s kultivovanejšou politickou scénou. Lenže tam by si takéto vystupovanie nemohol dovoliť. Ak predsa, na druhý deň by už nebol ministrom (no áno, tam by z politiky musel odísť už v okamihu, keď sa prevalil jeho podvod s diplomovkou).

Ešte raz. Problém nie je v tom, že by sme Matovičove slová zle interpretovali. Problém je v tom, aký slovník zvolil a aký dosah môžu mať takéto slová. To je to, čo Matovič zjavne nechápe.

Jednoducho po slovách pripomínajúcich mafiánsky slovník by všade v civilizovanom svete, vo svete s kultivovanejšou politickou kultúrou musel odstúpiť. Keby tak neurobil, bol by odvolaný. To azda uznáte, pán Heger, však?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie