Denník N

Ako hovoriť o klíme? Sucho na Slovensku namiesto ľadových medveďov a nádej namiesto strachu

Vyschnutá priehrada Ružín, august 2022. Foto – Peter Hanzes
Vyschnutá priehrada Ružín, august 2022. Foto – Peter Hanzes

Psychológovia a sociológovia radia, ako zvládať klimatickú krízu, keď náš mozog evolučne nie je pripravený na tento typ výzvy.

Tento text vyšiel v spolupráci s ctzn.sk Platformou o ľuďoch a mestách. 

Minulý rok na jeseň v Londýne klimatickí aktivisti z hnutia Insulate Britain blokovali premávku. Touto formou občianskej neposlušnosti chceli prinútiť vládu, aby zateplila nájomné bytovky. Pomohlo by to klíme aj obyvateľom tých bytov, ktorí patria medzi zraniteľnejšiu časť obyvateľstva. Mnohí Londýnčania formou protestu nadšení neboli. Nevedeli sa dostať do práce, školy či do nemocnice. Frustrovaná šoférka dokonca takmer prešla autom dve demonštrantky.

Známeho spisovateľa, novinára a environmentálneho aktivistu Georgea Monbiota pozvali do televíznej šou Good morning Britain, aby komentoval protesty. Monbiot hnutie obhajoval. Ako už mnohokrát predtým začal vysvetľovať, že sme blízko bodu zlomu, po ktorom hrozí kolaps, a Zem sa stane neobývateľnou. Lenže tentokrát ho premohlo zúfalstvo a v priamom prenose sa rozplakal.

„Čo treba zmeniť, aby každý cítil to čo vy?“ spýtala sa moderátorka.

Otázka, ktorú si kladú mnohí – ako prekonať priepasť medzi ľuďmi ako Monbiot a tými, podľa ktorých je plač nad klimatickou krízou prehnanou reakciou? Zdroj – Good Morning Britain/Youtube

Len dáta a čísla ľuďmi nepohnú

Dlho panovala predstava, že ľuďom treba jednoducho dodať dosť informácií a oni sa zákonite začnú zaujímať o klimatickú krízu. Hovorí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie