Denník N

Slovensko zostáva na Východe. V právach LGBTI+ sme sa vybrali opačným smerom ako západná Európa (mapy)

Slovenskí politici aj po teroristickej vražde pred Teplárňou odmietli prijať partnerské spolužitie. Slovensko leží na hranici, ktorá rozdeľuje EÚ – manželstvá osôb rovnakého pohlavia zakazujeme v ústave, registrované partnerstvá už umožnili aj Česi a Maďari.

Krátko po polnoci 1. apríla 2001 došlo na radnici v Amsterdame k historickej udalosti. Miestny starosta tam oddal štyri páry rovnakého pohlavia. Holandsko bolo prvou krajinou na svete, ktoré umožnilo manželstvá aj pre gejov a lesby.

„Sú dva dôvody na radosť. Oslavujete svoj sobáš a zároveň oslavujete svoje právo byť zosobášení,“ povedal vtedy starosta Job Cohen.

Prešlo 21 rokov a manželstvá párov rovnakého pohlavia sú legalizované v 33 krajinách sveta (ako 34. štát sa vo februári pridá Andorra). Takéto sobáše sú povolené aspoň v jednej krajine na každom kontinente.

Na Slovensku zostávajú manželstvá osôb rovnakého pohlavia zakázané v ústave, neumožňujeme ani len registrované partnerstvá a teraz, týždeň po teroristickej vražde pred Teplárňou, slovenským parlamentom neprešiel ani miernejší návrh na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia.

Manželstvá majú aj katolícke krajiny Európy

Najviac štátov, ktoré zrovnoprávnili manželstvá, sú v Európe a možno prekvapujúco v Amerike. V katolíckej Latinskej Amerike sa k tejto vlne pridalo viacero štátov, za posledné roky Ekvádor, Kostarika, Čile či naposledy Kuba.

V Ázii manželstvá umožňujú iba na Taiwane (z pohľadu Slovenska nejde o nezávislú krajinu) a v Afrike iba v Juhoafrickej republike. Stále je veľa krajín, najmä na africkom kontinente, ktoré kriminalizujú gejov a lesby.

V Európe sú legalizované manželstvá pre páry rovnakého pohlavia v takmer všetkých krajinách západnej Európy. Výnimkou je iba Taliansko. Zo štátov bývalého kapitalistického bloku počas studenej vojny nemajú tieto manželstvá zrovnoprávnené ešte Grécko a Cyprus.

V roku 2017 sa pridala katolícka Malta, v roku 2019 Rakúsko. Slovinský ústavný súd v júli tohto roku rozhodol, že uznanie manželstva iba ako zväzku muža a ženy je diskriminačné, čím sa Slovinsko stalo prvou postkomunistickou krajinou, ktorá dala možnosť uzavrieť manželstvá aj pre gejov a lesby. V októbri to prijal parlament.

Veľké pohyby sa však na európskom kontinente už ďalej nedajú čakať. Európa sa na tejto téme výrazne rozdelila. Väčšina štátov, kde nie sú manželstvá gejov a lesieb povolené, za posledné roky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Útok na Zámockej

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie