Denník N

Prečo sa treba zastať Tesca

Foto - Ilustračné TASR
Foto – Ilustračné TASR

Štát nemôže udeliť miliónovú pokutu za hnilé ovocie v regáloch a minerálky na slnku.

Vcelku chladné prijatie správy o pokute milión eur pre Tesco je prekvapujúce a pomýlené. Ak sa aj vám zdá, že si to reťazec zaslúžil, veď opakovane predával hnilé ovocie, tak porozmýšľajte ešte raz.

Áno, to isté Tesco pochybilo už v júni, neskôr v júli. V zásade išlo o hnilé či plesnivé ovocie, minerálky skladované na slnku, a dokonca rozmrazené mäso. Raz našli kontrolóri po uplynutí minimálnej trvanlivosti „sedem druhov potravín v celkovom množstve 1,9328 kilogramu (!) v cene 19,33 eura”, medzi nimi bol jeden „tavený“ syr, ostatné boli káva, čaje a cukrovinky, ktoré zo svojej podstaty pravdepodobne nikomu nemohli ublížiť ani po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti.

Samozrejme, obchod spravil chyby, za ktoré sa má platiť. Ale nech sa na miliónovú pokutu pozrieme z ktoréhokoľvek uhla – rizikovosti, hodnoty zlého tovaru alebo jeho podielu na celkovom sortimente, je šialene prehnaná.

Povinnosť štátu kontrolovať pod hrozbou sankcií bezpečnosť toho, čo sa predáva v obchodoch, je oprávnená, ale problém je v miere. Tú pre reťazce nastavil minister Jahnátek, keď si nedokázal nájsť inú agendu. Tie reťazce, ktoré – pri všetkých výhradách – za posledné dve desaťročia zjednodušili nakupovanie miliónom ľudí a prispeli k výraznému zlepšeniu sortimentu, cien a aj kvality. Alebo by niekto chcel, aby sa radšej vrátili časy pred prvým Tescom a Carrefourom?

Jasné, keď človek zájde do rakúskych hypermarketov, tak uvidí, že ešte je kam sa posúvať, ale to sa týka viacerých oblastí života, a nie je žiadny dôvod, aby práve do spôsobu predaja štát zasahoval neprimeraným spôsobom.

A pokuta milión až päť miliónov, ako stojí v zákone, je mimoriadne neprimeraná. Ak by sa mierka z potravinového zákona uplatnila všeobecne, tak by mohla polovica jahnátkovského komjatického klanu sedieť doživotne v base, pretože ministrov spôsob výberu ľudí narobil väčšie spoločenské škody než hnilý citrón.

Dúfajme, že pri nepríčetnom zákone, ministrovi aj hlavnom kontrolórovi bude aspoň Ústavný súd pri zmysloch a bezprecedentné pokuty zastaví, keď sa mu raz dostanú na stôl. Veľkosť sankcií sa nemôže odvíjať od ministrovho ega či počtu tlačoviek ani od vizuálnej odpudivosti hnilého citróna a ani od nálady gastronomicky citlivejšej časti verejnosti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie