Denník N

Geopolitika národnej konkurencie je škodlivá, Únia je postavená na jej odmietnutí

Konflikty sa okamžite vynárajú tam, kde sa vracia národná geopolitika.

Autor je filozof a bývalý politik

Trochu som sa odmlčal, a to nielen pre horúčavy a letné dovolenkové radosti. Dokončoval som definitívnu verziu svojej novej knihy: esej porovnávajúca udalosti rokov 1968 a 1989 aj s výzvami súčasnosti. Nazval som ju Nedokončené revolúcie. Ale všetko je už v rukách vydavateľa, a tak sa vraciam k čitateľom Denníka N.

Ruská vojna proti Ukrajine nám umožňuje vidieť niektoré fenomény súčasnej politiky v ostrom svetle. Nie v novom svetle, pretože tieto javy, črty, tendencie a aj sily nie sú ničím novým, sú stále súčasťou našej reality, len sme im nepripisovali význam, prípadne sme ich aj prehliadali. A na druhej strane sa objavila neuveriteľná plejáda metafyzických špekulácií hľadajúcich korene súčasných konfliktov v „mentalitách“, zeitgeiste, v demokratizme Západu a v despotizme Východu, v jednostranne vytrhnutých aspektoch histórie (až po také absurdity, ako je redukcia ruského obyvateľstva na „hordy“) atď.

A množstvo metafyzických špekulácií založených na pochybných prieskumoch a ešte pochybnejších interpretáciách ich výsledkov: o náklonnosti Slovákov k autoritárstvu, k Putinovi, o nemorálnosti či absencii morality v častiach nášho občianstva, o inklinácii k Východu atď.

Pokúsim sa postupne vo svojich úvahách rozpliesť túto metafyziku a nájsť skutočné historické fakty a procesy, ktoré utvárajú našu realitu. Teraz by som začal len zdanlivo akoby nesúvisiacou témou o zmysle Európskej únie. Pretože práve ona a jej rozvíjajúci sa projekt sú pokusom dať praktickú a mocenskú odpoveď na javy, ktoré sú aj príčinou a podstatou dnešnej európskej vojny. A boli podstatou aj tých balkánskych, kaukazských, pobaltských konfliktov; a našťastie v prípade slovensko-českého sporu o štátoprávne usporiadanie sme sa násilnej konfrontácií šikovne vyhli. To preto, že náš spor nebol v zásade založený na geopolitike národnej konkurencie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie